Arhiv / Dogajalo se je / Mednarodno / 18. 12. 2018

Projekt Grafiti izmenjava naredi lokalno spremembo je zaključen

Te zanimajo mednarodne priložnosti za mlade? Razmišljaš, da bi se udeležil/a mladinske izmenjave?  V letu 2018 je bil v organizaciji Centra za mlade Domžale izveden projekt Grafiti izmenjava naredi lokalno spremembo. Mednarodni projekt je bil sestavljen iz pripravljalnega srečanja, mladinske izmenjave in lokalne akcije. Opis projekta najdeš v spodnjem  prispevku, za več informacij glede mednarodnih priložnosti pa se lahko obrneš na Center za mlade Domžale.

Center za mlade Domžale, je regionalni partner Eurodeska. Ponujamo vam informacije s področja evropskih priložnosti za mlade (usposabljanja, študij in delo v tujini, natečaji, razpisi…), evropskih mladinskih politik (nova EU strategija za mlade, strukturirani dialog, evropski programi za mlade, razsikave o mladih…) ter virih o EU (viri in nadaljnje povezave o temah povezanih z mladimi na evropski ravni, raziskave o mladih, uporabne platforme za povezovanje na različnih področjih…). Odgovore na vprašanja, ki se vam porajajo, lahko dobite prek elektronske pošte (info@czm-domzale.si), telefona (040/255-568 in 01/722-66-00) ter osebno v CZM-ju (ponedeljek do četrtek med 8. in 20. ure ter ob petkih med 8. in 14. uro).

 

Številne informacije za mlade in aktualne priložnosti pa lahko najdete tudi na spletnih straneh:
– Eurodeska Slovenije,
– evropske Eurodesk strani in

– Evropskega mladinskega portala.


V letu 2018 je bil v organizaciji Centra za mlade Domžale izveden projekt Grafiti izmenjava naredi lokalno spremembo. Mednarodni projekt je bil sestavljen iz pripravljalnega srečanja, mladinske izmenjave in lokalne akcije.

Pripravljalni obisk za mladinsko izmenjavo Grafit izmenjava naredi lokalno spremembo je potekal med 20. in 22. junijem. Pripravljalni obisk je priložnost za izmenjavo izkušenj in znanj ter mednarodnega povezovanja. Skupaj z vodjami in udeleženci izmenjave iz Nemčije, Francije in Grčije smo nabirali ideje, se pogovarjali o urniku in aktivnostih ter naših pričakovanjih glede prihajajoče izmenjave. Obiskali smo tudi Slamnikarski muzej in tako spoznali Domžale malo drugače.

Vas zanima kaj smo počeli na mladinski izmenjavi v septembru? Od 10. do 17. septembra je 19 udeležencev iz Slovenije, Grčije in Francije osvajalo znanje izdelovanja grafitov. Pod mentorstvom izkušenih grafitarjev smo se naučili nekaj trikov in načinov kako narediti grafit kot si ga želimo ter pripravili skice za naš končen izdelek. Vsak udeleženec je izdelal svoj grafit in z njim okrasil zid, ki obdaja park ob zgradbi Univerzale. Nad delom so bili navdušeni predvsem mladi in otroci, saj je pusta siva stena končno postala barvita. Posvetili smo se tudi resnejšim temam in smo tekom izmenjave pripravili delavnice na temo medijev, nestrpnosti in sovražnega govora, saj so grafiti tudi način komunikacije.

Po končani izmenjavi je vsaka skupina izvedla še svojo lokalno akcijo. V Centru za mlade Domžale smo akcijo izvedli v soboto, 17. novembra. Z udeleženci mladinske izmenjave smo izvedli grafiti akcijo na kateri smo poslikali pregrade, ki krasijo CZM- jev Plac za mlade – prostor za druženje mladih. Čeprav so nas zimske temperature že skoraj ujele, nas mraz ni ustavil. Naša akcijska sobota se je pričela s snovanjem idej in skic, čemur je hitro sledilo grafitiranje pregrad. Pregrade so bile sestavljena v okviru delovne akcije preurejanja Placa za mlade (2016), z našo pomočjo pa so dobile pravljično podobo.

Čeprav je od izmenjave minilo že nekaj časa, grafiti še vedno krasijo okolico. Hvala Občini Domžale za podporo in možnost izvedbe projekta ter okoliškim stanovalcem za potrpežljivost, spodbudne besede in sladoled. Vabljeni, da si ogledate grafite tudi v živo!

Pestro dogajanje celotnega projekta si lahko ogledate v spodnji galeriji.


Prejšnji
EVS življenjska izkušnja 2018
Naslednji
Mednarodna kavarna