Aktiviraj se / Arhiv / 24. 10. 2018

Zaposlitev mladinskega delavca – Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju

Center za mlade Domžale je z marcem prek razpisa Urada republike Slovenije za mladino »Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju« svojo ekipo še okrepil. Za devet mesece so zaposlili mlado brezposelno osebo. Gre za 27-letno Anjo, je zaposlena na mestu mladinske delavke. Po petih mesecih je strnila svoje občutke in vtise o raznolikosti dela v mladinskem sektorju.

Moja izkušnja dela v Centru za mlade Domžale

Če ste imeli veliko različnih služb, potem se dobro zavedate, kako malokrat se zgodi, da se na delovnem mestu počutite dobro. Sama sem do sedaj opravljala veliko različnih del, vse preko študentskega servisa in redkokdaj sem se na delovnem mestu počutila spoštovano, sprejeto, cenjeno, še posebej pa, da sem bila pohvaljena za svoje delo. Seveda ne morem za slednje nobenega kriviti. Pomembna informacija tukaj je namreč ta, da nisem bila zaposlena na delovnih mestih, na katerih bi se videla v prihodnosti.

»Najhujša je negotovost«

Svojo prvo redno zaposlitev sem začela iskati kmalu po tem, ko sem izgubila status študenta. Moram priznati, iskanje službe zna biti zelo stresno. Prijavljanje na razpise, za katere ne veš, ali že imajo izbranega kandidata ali ne, nenehno pisanje različnih motivacijskih pisem, čakanje na to, ali te bodo poklicali, dobivanje negativnih odgovorov – vse skupaj zna biti kar demotivirajoče. Kljub temu, da sem imela veliko izkušenj preko študentskega servisa, sem se po določenem času, ko sem bila vedno znova zavrnjena, počutila, kot da sem popolnoma brezzvezna kandidatka in da me nihče noče zaposliti. Če vprašate mene, je najhujši občutek, občutek negotovosti. Ko ne veš, v kolikšnem času boš dobil službo. Ali bo trajalo mesec ali pol leta. Sprašuješ se, kaj se bo zgodilo, če ne najdeš službe, kako boš shajal, kako boš živel. Misli so ob tem lahko precej strašljive. Ne vem, komu se lahko zahvalim, sebi, direktorici Centra za mlade, ali nadnaravnim silam, ampak kmalu se mi je nasmehnila sreča. Po enem mesecu in pol intenzivnega iskanja službe, sem dobila svojo prvo zaposlitev v Centru za mlade Domžale. Dobro sem se zavedala, da marsikdo nima takšne sreče, da bi službo dobil tako hitro.

Raznoliko, dinamično in kreativno delo

Do nastopa na delovnem mestu, nisem imela veliko izkušenj ali znanja s področja mladinskega dela. Zame je to novo področje, ki sem ga pripravljena spoznati. Kot opažam sedaj, po petem mesecu zaposlitve, je delovno mesto mladinskega delavca zelo raznoliko, dinamično in kreativno delo. Če sem iskrena, je takšno delovno mesto zelo blizu moji idealni službi. Sama resnično ne maram rutinskega dela, ker me hitro začne dolgočasiti, predvsem pa mi je zelo pomembno, da se lahko na delovnem mestu izrazim – izrazim svojo kreativnost, predam naprej znanje, ki sem ga pridobila tekom študija (ja, čeprav se sliši kar malce neverjetno, ampak tekom študija sem pridobila tudi nekaj uporabnega znanja J), hkrati pa se tudi učim novih stvari, metod in tehnik s strani drugih. Zelo mi je všeč, da se tukaj spodbuja udeležba na seminarjih, delavnicah, spodbuja se tudi udeležba na mednarodnih izmenjavah in treningih. Do sedaj se nisem zavedala, da obstaja toliko mednarodnih priložnosti za mlade. Lep dodatek k temu je tudi to, da so vsi stroški pokriti. Tako, da mladi, če vas zanimajo mednarodne priložnosti, vas spodbujam k temu, da preverite spletno ali Facebook stran od Centra za mlade Domžale.

Delo mladinske delavke

Pomagam na mednarodnih projektih Erasmus+, sodelujem pri organizaciji natečajev, opravljam administrativna dela, sodelujem na INFO točkah, ki jih imamo na domžalskih osnovnih šolah, izvajam učno pomoč, pomagam pri promociji centra. Zelo zanimiva izkušnja je bila, ko sem sodelovala pri izvedbi mednarodnega projekta Nazaj k naravi, v okviru katerega smo en mesec gostili 11 prostovoljcev prek Evropske prostovoljske službe. Namen projekta je bil narediti urbane vrtičke na 7 lokacijah v Občini Domžale. Projekt je bil kar zahteven in je zahteval veliko koordinacije ter fleksibilnosti, še posebej zato, ker smo bili odvisni od vremena, ki se je iz dneva v dan spreminjalo. V tem sem zelo uživala, saj sem se učila organizacije dogodkov, vodenja ter motiviranja skupine mladih, poslovne komunikacije s sponzorji ter pridobivala znanje s področja vrtnarjenja. Delo v tistem času je bilo zelo dinamično in veliko časa smo preživele na terenu. Vsak dan je bil drugačen, saj nismo le delali vrtičkov, ampak izvajali tudi delavnice na osnovni šoli, imeli predstavitev v domu upokojencev, izvedli smo tri ulične akcije, prirejali smo mednarodne večere ipd. Sama sem se kljub veliki količini dela počutila odlično, saj sem imela podporo s strani sodelavk, hkrati pa mi je takšno delo pisano na kožo: dinamično, nerutinsko, kreativno in še naučila sem se ogromno novih stvari. Mednarodni projekti niso dobra priložnost le za udeležence, ampak tudi za izvajalce, saj se tudi ti lahko naučijo marsikaj novega.

Kakšni so moji načrti za prihodnost?

Sedaj razmišljam, da bi tudi jaz v tem času, ko sem še zaposlena tukaj, prijavila mednarodno mladinsko izmenjavo. V prihajajočem šolskem letu imam v načrtu izvajati delavnice na osnovnih šolah na temo čuječnosti in samopodobe, zelo si želim izvesti delavnico čuječnosti za odrasle, v septembru sem se tudi udeležila mladinske izmenjave, v okviru katere smo po Domžalah ustvarjali grafite. Žal mi je, ko pomislim, da se bo moja zaposlitev tukaj končala že čez 3 mesece. Razmišljam o tem, da bi ohranjala stik s CZM-jem tudi po tem, ko preneham z delom tukaj. Ko se bom čez nekaj let ozrla nazaj in pomislila na celotno izkušnjo, me bodo obdajali občutki topline in hvaležnosti.

——————————————————————————

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je konec leta 2017 objavilo javni razpis “Javni razpis Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju”. Center za mlade Domžale je bil uspešen pri kandidaturi na razpis in s tem pridobil finančna sredstva za zaposlitev enega mladega na področju mladinskega dela.

Povezava na spletno stran: eu-skladi.si,
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Prejšnji
Začetni tečaj nemščine in foto delavnice za odrasle
Naslednji
Job shadowing v mladinskem centru Metsakärtano