Čuječnost v starševstvu

V sredo smo na predavanju Čuječnost v starševstvu gostili Majo Bajt, univerzitetno diplomirano psihologinjo, magistrico znanosti, specializantko integrativne psihoterapije in vodjo inštituta Tukaj in zdaj.

Bajtova je izpostavila, da čuječnost v starševstvu pomeni, da smo prisotni tukaj in zdaj. Gre za lastnost, ki jo razvijamo skozi vajo. Pri tem je poudarek, da otroka opazujemo, smo radovedni, sočutni, odprti in neobsojajoči.

Kot primer je navedla, da otrok kriči v sobi. Pogosto gremo tja in ga naderemo, da tega ne bomo poslušali in gremo ven. Čuječ pristop bi bil, da najprej zbistrimo svoje misli in razmislimo, kaj lahko storimo. Še vedno zahtevamo, da otrok preneha kričati, ampak na nek miren način. Lahko npr, rečemo, da delamo in rabimo tišino ter ga prosimo, če se umiri/stiša.

Izpostavila je še, da moramo najprej poskrbeti zase ter da je vedno čas za popravek napak. Če vemo, da smo kaj naredili narobe, se otroku opravičimo in mu pojasnimo.

Predavanje smo organizirali v novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti. Naslednje predavanje bo 19. novembra, ko nam bo Katja Lukač iz Društva Brez Limita predavala o Rizičnih vedenjih mladih.


Prejšnji
November - mesec preprečevanja zasvojenosti
Naslednji
Recept za jabolčne mafine


X
X