Arhiv / Dogajalo se je / 10. 6. 2020

CZMjeve SPLETke

Lahko si predstavljate, da je v mladinskem centru vedno živahno – okrog poldneva in zgodnjega popoldneva iz njega odmevajo najstniški glasovi, v poznih popoldanskih in večernih urah pa ga zavzamejo mladi, ki že pogumno korakajo odraslosti naproti. Včasih se tem pridružijo še odrasli, starši in upokojenci – skratka, naši prostori le redko samevajo.

Zdaj pa si predstavljajte mladinski center med epidemijo – stopiš skozi vrata in namesto razigranih glasov vlada tišina. Sem in tja ujamemo kak glas zaposlenega v stavbi in morda brenčeč zvok muhe, ki prileti mimo. Hodnik in prostori so prazni. Priznamo, da se s tem ni bilo lahko soočiti, vendar se nismo predali. Najprej smo se vprašali “kaj pa zdaj?” in prav kmalu so na plano prišle razne ideje, kako aktivnosti približati mladim na daljavo – morda se sliši malce kontradiktorno, a verjeli ali ne, tudi na daljavo se da približati stvari.

V vsaki slabi stvari je nekaj dobrega

Res smo veseli, da je tako. Čeprav so se v petek, 13. marca 2020, začasno zaprla vrata CZM Domžale, so se naše aktivnosti v takšni ali drugačni obliki nadaljevale. Pri pripravi smo sodelovali zaposleni v CZMju in naši zunanji sodelavci, ki se jim na tem mestu še enkrat iskreno zahvaljujemo, ker so se hitro prilagodili okoliščinam in se usposobili za izvedbo aktivnosti na daljavo ter nam pomagali pri pripravi zanimivih vsebin.

Izredne razmere zahtevajo nove prijeme

Da smo z mladimi lahko ostali v stiku tudi preko spleta, smo se posluževali uporabe različnih spletnih aplikacij. Nekaj smo jih poznali že od prej, nekatere pa smo spoznali na novo – tudi na novo usvojeno znanje je vsekakor ena od dobrih strani epidemije.

Kaj mladinski center sploh lahko počne na daljavo?

Drži, da na daljavo veliko stvari, ki jih sicer mladi počnejo pri nas vsak dan, nismo mogli izvesti – ping pong miza in ročni nogomet sta si nekoliko odpočila, še naprej pa smo lahko izvajali tečaje tujih jezikov in jogo. Ideje za ustvarjanje (Mandale) smo mladim in mladim po srcu posredovali preko naših kanalov sporočanja, prav tako tudi navodila za izdelavo stop-motion videa, za vse nadebudne fotografe pa pripravili foto izziv. Prvič smo otvorili virtualno fotografsko razstavo Pesem o fotografiji in organizirali prvo spletno predavanje Pozitivno starševstvo. Na spletni strani smo objavili navodila za izvedbo vaj pilatesa doma, s pomočjo mag. psih. pripravili članke na temo spopadanja z epidemijo in opis tehnik sproščanja ter mladim ponudili možnost uporabe svetovalnice na daljavo. Naša prostovoljka Barbara, ki je z nami v okviru Evropske solidarnostne enote, je vsak petek pripravila Kahoot kviz in tako se je rodila nova rubrika PETKOVO KVIZOVANJE, poskrbela pa je tudi za dva nova recepta – Tortilla in Empanadilla. V velikonočnem času smo z vami delili video s Klarinimi navodili za izdelavo drsank, maja smo pomagali pri izvedbi dobrodelne akcije zbiranja oblačil in drugih potrebščin Od ljudi do ljudi, uradno pa smo lansirali tudi Domžale za mlade – prvi portal za mlade v Domžalah.

Vsaka zgodba ima dve plati

Vsaka zgodba ima vedno vsaj dve plati – dobro in slabo. In ker “mladinci” (mladinski delavci, op. a.) na svet gledamo skozi rožnata očala, smo se odločili, da si bomo čas, ko so bila naša vrata zaprta, zapomnili po dobrih stvareh. Ugotovili smo, da znamo biti zelo iznajdljivi, da se lahko veliko naredi, če stopimo skupaj in da je vsaka stvar za nekaj dobra.

Zdaj, ko so naša vrata spet odprta (seveda z nekaterimi omejitvami in prilagoditvami, da poskrbimo za zdravje in varnost obiskovalcev in mladinskih delavcev), se še bolj zavedamo, kako radi smo skupaj in kako veseli smo vseh mladih, ki zakorakajo skozi naša vhodna vrata.

Na tem mestu se želimo zahvaliti tudi vam – vsem, ki nas redno spremljate, obiskujete in soustvarjate mladinski utrip v CZM-ju. Vsem, ki ste ostali z nami na daljavo in ki ste se z veseljem vrnili nazaj skoraj isto sekundo, ko so bila vrata zopet odprta. S sodelovanjem pri prilagojenih aktivnostih in odzivanjem na naše pobude ste nam dali zagon, da še naprej z veseljem iščemo nove ideje in pripravljamo aktivnosti za kreativno, ambiciozno in živahno preživljanje prostega časa mladih.


Prejšnji
KAKO PREŽIVETI EPIDEMIJO?
Naslednji
Garaža, festival mobilnosti: podkast z mladimi o mobilnosti prihodnosti


X
X