Skip to main content

ulično delo

Te zanima, kaj je ulično delo? Te veseli delo z mladimi, ki so starejši od 12 let? Si želiš v Domžalah narediti spremembo, ki bo popestrila dneve predvsem mladim? Če je bil vsaj en od tvojih odgovorov pritrdilen, je ta prispevek pravi zate.

Skupina mladih se je pred kratkim odločila, da se bo lotila uličnega dela v Domžalah. Kaj ulično delo sploh je? To je odvisno od domišljije vseh izvajalcev uličnega dela, njihov glavni namen pa je ta, da stopijo med mlade v lokalnem okolju, zanje pripravijo najrazličnejše aktivnosti in jim predstavijo, kaj vse se v njihovem domačem okolju dogaja in čemu vse se lahko pridružijo. Takega projekta v Domžalah še ne poznamo, se pa zelo uspešno odvija v Ljubljani. V Centru za mlade Domžale smo se zato povezali z Uličnimi Zmaji – izvajalci uličnega dela v Ljubljani, ki nam bodo pomagali pri načrtovanju in začetkih izvedbe uličnega dela pri nas.

Zakaj pa vse to sploh počnemo? Spomni se na misel: ”Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu!” Vabimo te, da se pridružiš ekipi, ki bo ulično delo izvajala. S tem vsem mladim, starejšim od 18 let, omogočamo, da v svojem kraju naredijo spremembo in se aktivno vključijo v delovanje v lokalnem okolju. Velikokrat slišimo pritožbe, da se za mlade danes v Domžalah nič ne pripravlja, zato nam pomagaj razširiti informacije o tem, česa vsega se lahko udeležijo in kaj vse zanimivega jim je ponujeno. Obračamo pa se na vse mlade, saj mladi najlažje pristopijo do mladih in jih spodbudijo za najrazličnejše stvari.

Ulično delo bo potekalo na različnih lokacijah v Domžalah, kjer se mladi radi srečujejo, priprave nanj pa bodo potekale v prostorih Centra za mlade Domžale, ki bo izvajalcem priskrbelo vsa sredstva in potrebščine, da bodo lahko izvajali program, ki si ga bodo zamislili.

Kaj pa bodo od samega programa pridobili njihovi izvajalci? Če se pridružiš ekipi, pridobiš nove kompetence, nova doživetja, hkrati pa boš del krasne ekipe mladih. Gotovo se sprašuješ tudi, kakšne lastnosti naj bi imel posameznik, vključen v izvajanje uličnega dela. Dobro je, da je starejši od 18 let, odgovoren, odprt, zagnan, samoiniciativen, poleg tega pa ga zanima delo z mladimi, ima zanimive ideje in si želi ustvarjati boljši svet.

V Centru za mlade Domžale smo se vzpostavitve uličnega dela lotili premišljeno. Za vse mlade, ki se torej sprašujete, če bi bili res del projekta, pripravljamo uvodno srečanje, kjer bomo podrobno predstavili ulično delo, kako to izgleda in kako se bo izvajalo pri nas. Hkrati bomo odgovorili na vsa vprašanja in pomisleke, z nami pa bodo tudi izvajalci uličnega dela v Ljubljani. Tistim, ki se boste odločili za izvajanje, bomo ponudili tudi krajše usposabljanje, ki vam bo pomagalo pridobiti koristne kompetence za nadaljnje izzive.

Vabimo vas torej na uvodno srečanje, ki bo potekalo v četrtek, 10. marca ob 19h, v prostorih Centra za mlade Domžale. Pridite in nam pomagajte pokazati, kaj vse zmoremo mladi, kadar stopimo skupaj in na dan prinesemo vse svoje zanimive ideje.