dr. Zdenka Čebašek-Travnik: Opijajo se že 9-letniki

V sredo, 12. novembra 2014, smo v prostorih Centra za mlade gostili dr. Zdenko Čebašek-Travnik, dr. med. Pripravila je predavanje Raba substanc in duševno zdravje mladih, ki ga je sproti prilagajala željam in vprašanjem občinstva in ga tako naredila še bolj zanimivega.

DSC_3710

Veliko časa smo se zato ustavili pri mladih in njihovem odnosu do alkohola. Dr. Čebašek-Travnikova je ob tem predstavila izsledke nedavne raziskave med slovenskimi osnovnošolci, pri kateri je sodelovala tudi sama in ki je pokazala, da po alkoholu posegajo že devetletniki. To je zaskrbljujoče, saj je s starostjo povezana tudi verjetnost alkoholizma v odrasli dobi. Mladi, ki prvič poskusijo alkohol pred 12 letom, imajo, tako opozarja dr. Čebašek-Travnikova, kar štirikrat več možnosti od njihovih sovrstnikov, da bodo postali odvisni od alkohola.

DSC_3715
Pri tem, kako zgodaj mladi posežejo po alkoholu, igrajo pomembno vlogo starši, pa tudi učitelji in širše družbeno okolje. Čebašek-Travnikova pri odnosu staršev poudarja, da se morajo ti z otroki pogovarjati in jim postaviti jasna pravila in meje. Slednje velja tudi za šolsko okolje, kjer alkohol ne bi smel biti toleriran, a žal ni vedno tako. Izpostavila je primer slovenske osnovne šole, kjer so na valeti, po dogovoru učiteljev in staršem, učencem stregli alkohol, čeprav je to po zakonu prepovedano.

DSC_3709
Obstajajo pa tudi primeri dobre prakse. Na osnovni šoli Moravče tako večkrat letno organizirajo šolske plese, kjer težav z alkoholom še ni bilo. Uspešen je bil tudi projekt Z glavo na zabavo, prek katerega so mladim pokazali, da se da zabavati tudi brez opojnih substanc. Projekt se je žal zaradi pomanjkanja sredstev nehal izvajati.

Tokratno predavanje je potekalo v okviru preventivnih dejavnosti, ki jih Center za mlade Domžale organizira kot koordinator lokalne akcijske skupine za boj proti zasvojenosti (LAS)

DSC_3719


Prejšnji
Medgeneracijska delavnica: Adventni venčki
Naslednji
Postani EVS prostovoljec!


X
X