Fotografska razstava Zgodbe iz smodnišnice

Fotografska razstava Zgodbe iz Smodnišnice, avtorice Mateje Jurkovič, nas je spomnila, kako čas vpliva na podobe, ki nas obkrožajo in obenem na našo kulturno dediščino. Skozi razstavo smo si lahko ogledali smodnišnico v Kamniku, ki je imela v preteklosti pomembno vlogo, danes pa so ostale le še ruševine in dotrajani predmeti.

Otvoritev razstave je potekala v četrtek, 12. marca 2020, v prostorih Centra za mlade Domžale, kjer smo dobili vpogled tudi v samo zgodbo, ki nam jo je želela Mateja s pričujočo razstavo posredovati.

O razstavi je povedala takole:

Zgodbe iz smodnišnice je podoba smodnišnice, ustvarjena s portreti oseb. Vsak portret je tudi osebna zgodba, ki se zlije z zgodovinskim ozadjem smodnišnice.

Rada raziskujem zapuščene kraje in objekte, ker razkrivajo svojo preteklost in obenem ostajajo dovolj skrivnostni, da burijo domišljijo. Zgodba je začela nastajati, ko sem s prijateljico prvič obiskala smodnišnico. Ravno takrat je začelo deževati, zato sva vedrili v eni izmed stavb in se kratkočasili s fotografiranjem. Tam so nastale prve fotografije.

Isto leto sem v sklopu fotografskega krožka Centra za mlade Domžale posnela še par portretov in jih predstavila pod imenom »Jaz sem barutana«. Za portretirance sem izbrala osebe, ki jih zanima brskanje po zapuščini, da so se lahko lahko vživeli v prostor.

Fotografije so nastale med ogledovanjem in brskanjem po zapuščini. Medtem sem razmišljala, kako žalostno je končala nekdaj uspešna kemična industrija, ki je sedaj razstreljena razpadala pod milim nebom. Vendar pa z zelenjem preraščena pogorišča ustvarjajo zanimivo in fotogenično okolje.

Smodnišnico sem zatem večkrat obiskala in še danes vsake toliko zaidem tja. Skozi čas je nastalo več zgodb, ki jih želim deliti v razširjeni razstavi skupaj s prvimi fotografijami. S to razstavo želim prikazati smodnišnico kot mesto v malem; z industrijo, železnico, hišami in kmetijo, ter skupaj s portreti vzpodbujati zanimanje za kulturno dediščino in kulturno nasploh.


Prejšnji
Mednarodne priložnosti
Naslednji
Kako obvladovati stres in občutke tesnobe?


X
X