Aktiviraj se / Aktualno / Arhiv / 21. 12. 2020

Kaj početi doma v času karantene?

Življenje, kot ga poznamo, se je ponovno ustavilo. Da boste kljub temu lahko poskrbeli za kakovostno preživljanje prostega časa, vam podajamo ideje, kaj lahko počnete. Ideje bomo sproti dopolnjevali. Ker se jih je nabralo kar nekaj, smo jih zaradi lažje preglednosti razporedili v kategorije: ustvarjanje, vadba, gledališče, film/TV, glasba, recepti, izobraževanja in branje.

Poleg vsega tega ne pozabi še na tedenske Kahoot izzive. Najdeš jih tukaj.

USTVARJANJE

7. Bi za darilo letos podarili doma izdelano snežno kroglo?

6. Že imate božični venček? Če še ne, je skrajni čas, da ga izdelate. Povsem preprosto je!

5. Deževni popoldnevi so idealni za ustvarjanje! Poiščite stare novoletne okraske, kose blaga in naredite prikupne angelčke. Lahko jih uporabite za okrasitev jelke ali jih podarite. Navodila najdeš tudi tukaj.

4. Izdelaj si svoj nakit, obesek za ključe… Mi ti predlagamo ustvarjanje s skrčljivo plastiko.

3. Pripravili smo navodila, kako pripraviti prisrčno ptičjo krmilnico. Ptički vam bodo hvaležni 🙂

2. Zdaj, ko veliko časa preživimo doma, je čas, da si polepšamo dom. Tokrat smo pripravili video posnetek, kako izdelati jesenski venček.

1. Pripravili smo kratek video posnetek, na katerem ti delimo ideje, kako na preprost način do zanimive buče za noč čarovnic. Veselo ustvarjanje 🙂

VADBA

3. Naj karantena ne bo izgovor za neaktivnost. Spravi se iz kavča in zamigaj. Namige kako, najdeš na spletni strani migimigi.si.

2. Vadba je v času korone še toliko bolj pomembna. Nekaj idej, kako ostati aktiven v času, ko ni treningov, organizirane vadbe in so zaprti športni objekti, so zbrali strokovnjaki iz Fakultete za šport in NIJZ. Najdete jih tukaj.

1. Bi se sprostil/a? Pridruži se nam na Sprostitveni jogi, ki bo potekala prek aplikacije ZOOM ob sredah ob 19. uri. Joga je BREZPLAČNA in namenjena mladim do 30. leta. Obvezne so predhodne prijave. Za pokušino ti eno vajo nudimo tudi prek posnetka.

GLEDALIŠČE

4. Ste za večer smeha? Jutri se v živo na spletu pridružite Improligi. Izziv – Vodovodarji in Shakira Shakira.

3. Klub študentov Kranj – KŠK in KUD KIKS pripravljata Večer črnega humorja, ki bo potekal po metodi impro gledališča. Ker je celotna predstava improvizirana, se lahko zgodi karkoli (tudi popoln umor), tako da pridite (morda je to vaša zadnja priložnost). Dogodek bo v četrtek, 5. 11., ob 20. uri prek Facebook live. Nastopajoči: Matjaž Peklaj, Nejc Šmit, Rok Bohinc, Sašo Stare, Dino Kapetanovič

2. Drama na domu. V gledališki umetnosti lahko uživate tudi iz domačega kavča. SNG DRAMA Ljubljana vam v nedeljo, 1. novembra, ob 20. uri ponuja ogled prestave Ponorela lokomotiva. POZOR! Posnetek bo aktiven le v času trajanja predstave na YouTube kanalu M Soseska.

1. Z domačega kavča lahko uživate tudi v gledaliških predstavah. MGL – Mestno gledališče ljubljansko v soboto, na noč čarovnic, ponuja ogled gledališke kriminalne serije VRANJA VRATA, avtorja Nejca Gazvode. V soboto bo na sporedu prva epizoda, v ponedeljek, 2. novembra, pa ponovitev. POZOR! Posnetek bo aktiven le v času trajanja predstave na YouTube kanalu, 31. 10. in 2. 11. ob 20. uri.

FILM/TV

4. Od Rusije do Irana… pustolovski potopis. Prvi del je bil na sporedu včeraj in si ga lahko ogledate tukaj, z ostalimi pa si lahko popestrite dolge ponedeljke, ki prihajajo…

3. Ne veš, kako preživeti petkov večer? Poznaš zimzeleno klasiko Vesna? Če ne, je skrajni čas, da jo spoznaš ali samo osvežiš spomin nanjo…

2. Zaradi pandemije so potovanja trenutno postavljena na stranski tir. Vendar to še ne pomeni, da ne moremo uživati v lepotah tujih dežel. Na TV Slovenija lahko spremljate Scotta in Justina, ki sta se za leto dni odpravila po svetu. V zadnji od serije Odpotovanj raziskujeta Indijo. Oddajo si lahko ogledate tukaj.

1. Za filmoljube predlagamo ogled filmov iz preteklih festivalov Liffe na TV Slovenija. Prvi je na sporedu 24. oktobra, v filmih pa boste lahko uživali vse do 28. novembra. Napovednik filmov si lahko ogledate tukaj.

Med 11. in 22. novembrom si boste v virtualni obliki lahko ogledali tudi 20 filmov letošnjega festivala Liffe.

GLASBA

4. Izštekani se tokrat selijo na splet. Prvič v treh desetletjih bodo s celovečernim akustičnim programom nastopili BIG FOOT MAMA! Ne zamudi, 1. decembra ob 20. uri

3. Popestrite si turobne dneve z glasbo! Tokrat priporočamo Prismojene profesorje bluesa, ki na koncertih navdušijo s svojo razigranostjo. Čeprav se koncertnega vzdušja ne da poustvariti doma, lahko vseeno uživate v dobri glasbi… Koncert je dosegljiv tukaj.

2. Naj bo mimo še to zimo… Kot verjetno veste, to prepeva domžalska skupina Lusterdam. Posnetek njihovega jutranjega koncerta pri Andreju Karoliju, sicer iz leta 2018, je naš današnji predlog za preganjanje dolgčasa. Uživajte v koncertu 🙂

1. Turobni ponedeljek si popestrite z glasbo. Ker podpiramo lokalno, vam tokrat predlagamo poslušanje glasbene skupine Imset, ki je pred dvema letoma gostovala v Glasbenem klubu. Povezavo do njihove glasbe najdete tukaj.

RECEPTI

5. Potujemo po svetu… Vsako decembrsko nedeljo bomo predstavili eno jed, s katero si lahko popestrite prihajajoče praznike. Ker potovanja trenutno niso mogoča, si mednarodno vzdušje lahko pripravite kar na praznični mizi. Naš današnji predlog: risalamande oz. ris-a-la-mande.

4. Bliža se Miklavž in zdaj je idealni čas za bolj osebna darila. Ker so trgovine zaprte, vam priporočamo, da pripravite piškote iz kozarca.

3. Turoben dan? Popestri si ga s skodelico kave in pogovorom s prijateljem. Če že ne moremo uživati v družbi drug drugega v živo, pa se lahko poigramo z okusi kave. Mi smo pripravili nekaj predlogov za malce drugačne skodelice kave.

2. Primanjkuje idej za kuhanje? Mi vam danes predlagamo solato z lososom in bruskete.

  1. Si za nekaj sladkega? Pripravi si jabolčne mafine, za katere najdeš recept tukaj. Dober tek 🙂

IZOBRAŽEVANJA

7. December je mesec, ko večina največ zapravi. Da vas januarja ne bo bolela glava 🤦‍♀️, vam predlagamo sklop delavnic o finančni pismenosti. Prva: Finance za začetnike I: Načrtovanje in vodenje osebnega računa – Maša Viršček & Martin Lenarčič bo 7. 12. ob 17. uri. Dogodek organizira Mestna knjižnica Ljubljana – MKL, prijave sprejemajo na bd@mklj.si.

7. Kaj so znanja in veščine, ki jih voditelji danes potrebujemo? Od kod naj črpamo motivacijo in kako komuniciramo? Znanje iz komuniciranja in javnega nastopanja bo delil Leon Magdalenc. Dogodek organizirajo Mladi zmaji. Več… Rok prijave 30. 11.

5. Živalski vrt je zaprt. Vendar to še ne pomeni, da ne morete spoznavati živali. Lahko si jih ogledate prek video kamer, pobrskate po posnetkih, ki so jih pripravili v Ljubljana Zoo, ali pa se jim pridružite pri spletnem spoznavanju živali. Že poznate ptičjega pajka?

4. Kako se lotiti pisanja bloga? Korak za korakom spoznajte, kako ustvariti svoj prvi spletni dnevniški zapis, da bo takoj na voljo vašemu občinstvu. Delavnica bo potekala prek spleta v ponedeljek, 30. novembra, od 17. ure dalje. Obvezne so predhodne prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si. Več informacij...

3. Obrtna zbornica Domžale pripravlja od 23. novembra do 2. decembra brezplačno online usposabljanje: Naučimo se učinkovite in samozavestne komunikacije! Dokler komunikacija teče, skoraj ne opazimo, da komuniciramo, zaplete se, ko pride do težav v komunikaciji. Si želite bolj samozavestno in učinkovito komunicirati?

2. Te zanima novinarstvo? Kako združiti novinarsko in literarno pisanje? O t.i. literarnem novinarstvu bosta govorili uveljavljena novinarka Mojca Širok in pisateljica Leonora Flis. Spletnemu dogodku se lahko pridružiš 10. novembra. Več informacij…

1. Negotovost, strah, negativne novice, skrb za zdravje, posel, za najbližje, vse to je nekaj, s čimer se podjetniki in potencialni podjetniki ter vsi ostali posamezniki danes srečujemo skoraj na vsakem koraku. Prav zato je Obrtna zbornica Domžale pripravila ONLINE usposabljanje s pomenljivim naslovom: Kako odpraviti stres, ko se nam svet obrača na glavo? Več o usposabljanju si lahko preberete tukaj.

BRANJE

3. Začenja se 36. Slovenski knjižni sejem, ki tokrat poteka v spletni obliki. Pobrskajte po številnih predlogih za branje ali se pridružite kateremu od spletnih dogodkov. Mi priporočamo pogovor s Tadejem Golobom, ki bo spregovoril o svoji nedavni nesreči in Virusu, novi knjigi, ki jo pripravlja. Jutri ob 12. uri.

2. Zbrali smo nekaj predlogov za branje.

1. Danes vam za preganjanje dolgčasa ponujamo dobre novice. Na dobre, najboljše! V teh pesimističnih časih je dobro, da se spomnim tudi dobrih stvari, ki se dogajajo po svetu. To je namen Najboljših novic iz sveta, ki so v slovenščini izšle že petič. Preberete jih lahko tukaj.


Prejšnji
Božična hrana: Bolo rei
Naslednji
Delavnica izdelave mozaikov


X
X