Arhiv / Dogajalo se je / 22. 5. 2020

ASEF mladi umi: Lara Jerman predavala o genetiki bolezni rak

V sredo, 21. maja, je v organizaciji ASEF in CZM Domžale potekalo drugo spletno predavanje v sklopu ASEF mladi umi. Gre za serijo poljudnoznanstvenih predavanj mladih, pri izvedbi katerih se ASEF povezuje z lokalnimi organizacijami v mladinskem sektorju, ki delujejo v okolju, iz katerega prihajajo mladi predavatelji.

Tokrat je nastopila Lara Jerman in na poljuden ter zanimiv način predstavila proces nastanka raka in izpostavila pomembne točke, ki proces zaznamujejo. Lara je trenutno magistrska študentka računalništva in matematike na Univerzi v Ljubljani (FRI in FMF), ki je bila v prejšnjem letu v okviru ASEF štipendijskega programa na raziskovalnem obisku pri prof. dr. Mateji Jamnik na Univerzi v Cambridgeu v Združenem kraljestvu.

Predavanje si lahko ogledate tudi na spodnji povezavi:

Nedavno je sodelovala pri mednarodni študiji o genetiki raka, zato je med predavanjem pojasnila, kako je potekalo raziskovanje in do kakšnih ugotovitev so skupaj z ostalimi raziskovalkami in raziskovalci prišli. Študija, v kateri je sodelujočim uspelo prebrati genomski zapis 38 vrst raka, je bila objavljena v ugledni znanstveni reviji Nature. Znanost lahko pomembno prispeva k razumevanju delovanja in napredovanja te bolezni ter s tem v nadaljevanju k zdravju prebivalstva. Lara je bila v začetku februarja izbrana za Ime tedna na Valu 202.

Uvodni in zaključni del dogodka je prevzela ASEF Fellow Tanja Janko. Naslednje spletno predavanje v sklopu ASEF mladi umi bo potekalo v četrtek, 18. junija, ob 19. uri. Urška Matjašec, ASEF Fellow 2019, bo predavala o tem, kako si razlagati odločitve nevronskih mrež v medicini. Za prijavo na dogodek vabljeni k spremljanju ASEF Facebook strani.

 


Prejšnji
Predavanje: Evolucijska zgodovina 2658 rakastih obolenj
Naslednji
Zaključevanje projekta partnerskega srečanja Gradimo mostove


X
X