Eurodesk

Eurodesk je brezplačni infoservis Evropske komisije, namenjen mladim in tistim, ki z njimi delajo – mladinskim informatorjem in voditeljem, učiteljem, socialnim delavcem, skratka vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi in – seveda – njihovimi vprašanji. Ponuja informacije o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih – na primer o prostovoljstvu ali izmenjavah v tujini, študiju in pripravništvih v tujini, kako poiskati evropsko sofinanciranje in kontakte, aktualnih mednarodnih natečajih za mlade …

V okviru Eurodesk mreže CZM mlade informira o različnih evropskih priložnosti, izvaja delavnice v mladinskem centru in po domžalskih šolah ter razvija inovativne pristope za promocijo evropskih priložnosti, kot je denimo soba pobega na temo mladinskih izmenjav. Mladinski delavci se udeležujejo različnih izobraževanj doma in v tujini, izvedli pa smo tudi več študijskih obiskov.

Če te mika tujina in te zanimajo evropske teme, nas lahko kontaktiraš in pomagali ti bomo pri iskanju pravih priložnosti zate. Dosegljivi smo na mail info (at) czm-domzale.si ali 040/255-568.

Evropski mladinski portal

Evropski mladinski portal je osrednji portal Evropske komisije, namenjen mladim med 13 in 30 let in predstavlja vstopno točko do evropskih informacij za mlade.

Na Evropskem mladinskem portalu najdete aktualne novice in dogodke, zanimive za mlade, prek Evropskega mladinskega portala pa lahko mladi postavijo tudi svoje vprašanje. Osrednja usmeritev portala je Evropska strategija za mlade, vsaka izmed osmih tem strategije je razdeljena na tri podteme, o katerih so na voljo prispevki za vsako državo posebej (28 držav članic EU, Islandija, Makedonija, Turčija in Švica).

Nacionalna agencija Movit

Eurodesk deluje kot mreža, ki jo danes sestavlja že 34 nacionalnih Eurodesk partnerjev, podporna koordinacijska pisarna v Bruslju ter več kot 1000 regionalnih in lokalnih partnerskih mladinskih organizacij po vsej Evropi. V Sloveniji Eurodesk deluje od leta 2001, prva Eurodeskova pisarna pa je nastala leta 1990 na Škotskem.

Nacionalni koordinator v Sloveniji je Zavod Movit, ki koordinira delo regionalnih partnerjev. Poleg Centra za mlade Domžale je v osrednjeslovenski regiji partner še Škuc, najdete pa jih tudi v drugih slovenskih regijah. Več o mreži Eurodesk v Sloveniji najdete tukaj.