Skip to main content

V začetku meseca junija se je naša zunanja sodelavka Maya Chogari podala na pot v Estonijo, kjer so se zbrale različne organizacije z namenom gradnje partnerstva. Z vami delimo njen zapis in fotografije iz nepozabne izkušnje v mestecu Vihi.

Pred kratkim sem se udeležila dogodka z glavnim ciljem gradnje partnerstva v Vihiju, mali kraj sredi Estonije. Dogodek je trajal pet dni in je združil 24 udeležencev iz desetih različnih držav: Slovenije, Poljske, Grčije, Češke, Danske, Francije, Španije, Portugalske, Estonije in Italije. Glavni cilj je bil najti popolnega partnerja za bodoče mobilnosti in mednarodna sodelovanja. – Neke vrste speed dating, le v poslovnem svetu!

Ko smo prispeli, smo bili toplo sprejeti. Lokacija dogodka je bila osupljiva – Vihi je majhen, a očarljiv kraj z veliko naravne lepote, kar je ustvarilo idealno okolje za povezovanje in ustvarjanje novih partnerstev in tudi prijateljstev.

Kljub kulturnim in jezikovnim razlikam, smo se hitro povezali. Skupni cilj – najti popolnega partnerja – nas je motiviral, da smo odprto komunicirali in se trudili razumeti drug drugega. Skozi različne aktivnosti, kot so igre in diskusije smo se hitro spoznali in oblikovali močne vezi.

Udeleženci so bili zanimivi in raznoliki. Vsak je prinesel svoje edinstvene izkušnje in perspektive, kar je naredilo naše razprave bogate in navdihujoče. Imeli smo številne delavnice in aktivnosti, ki so nam pomagale bolje razumeti potrebe in cilje drug drugega.
S tem smo lažje našli skupne točke in možnosti za sodelovanje v prihodnosti.

Imeli smo priložnost predstaviti svoje organizacije in projekte ter prisluhniti drugim. To je bil ključni trenutek za iskanje skupnih interesov in idej za mednarodno sodelovanje. Mnogi izmed nas smo že sklenili dogovore za prihodnje projekte in mobilnosti.

Med tem pa so nas Estonci razvajali z lokalnimi specialitetami. Tako so se na krožnikih znašli prekajen sir, losova salama (ja, losova, ne lososova!), razne suhe ribe, najbolj črn kruh, ki sem ga kdaj videla pa vse do rabarbarine torte, zelo okusnih juh in različnih okusov ploščatega čipsa. Seveda, kot se spodobi za Estonijo, tudi večer v savni in kopanje v mrzli reki nista manjkala in sprehodi pod nebom, ki se nikoli prav zares ni stemnil, z upanjem, da bi kje zagledali kakšnega losa! 😄

Na koncu dogodka smo vsi odšli domov z novimi idejami, partnerstvi in prijateljstvi. Dogodek v Vihiju je bil več kot le priložnost za gradnjo partnerstev; bil je priložnost za osebno rast in širjenje obzorij. Verjamem, da bodo mnoge vezi, ki smo jih oblikovali, dolgoročne in ustvarile  številne projekte v prihodnosti.

Hvala, Shokkin, za to nepozabno izkušnjo!

Maya Choghari

“The activity was implemented by Shokkin Group Estonia with the support of SGI network funded by Estonian National Agency Noorteagentuur under the Erasmus+ programme of the European Commission.”