Skip to main content

Pretekli teden smo obiskali tri mladinske centre na Švedskem v okolici Gotenberga. Obisk je organizirala organizacija KEKS na Švedskem, ki je odgovorna za mladinske centre v Gotenbergu in njegovi okolici, projekt pa je bil financiran iz strani programa Erasmus+ in organizacije MOVIT.

Prvi center, ki smo ga obiskali, je bil zelo podoben našemu, posebej pa nas je navdušila velika dvorana z ogromnim odrom, odrskimi lučmi, majhnim barom in velikim prostorom za prirejanje raznih koncertov. Center na ta način mladim omogoča, da sami pripravljajo večje dogodke z različnimi glasbeniki in gosti. Tako mladi krepijo razne organizacijske sposobnosti, odgovornost in prilagodljivosti.

Za ogled drugega mladinskega centra smo se morali odpeljati malo izven mesta na podeželje. Ta nas je presenetil v tem, da so imeli mladi tam na voljo zelo veliko prostora in sob opremljenih z najnovejšimi računalniki, televizijami, projektorji, kino sobo ipd. Center je bil napolnjen z mladimi, ki so se med seboj pogovarjali, igrali družabne igre, računalniške igrice in si privoščili kakšno okrepčilo iz kavarne, ki je bila prav tako del centra.

Tretji mladisnki center je bil zanimiv zaradi treh sob, ki so bile opremljene s kitarami, bobni, sintisajzerji in drugimi glasbenimi pripomočki. Center je zaposloval tudi fanta, ki je mlade učil in jim pomagal pri oblikovanju njihove lastne glasbe. Zanimivi so bili tudi razni dogodki, ki so jih prav tako pripravljali mladi, ki so prihajali v center. Najbolj nas je navdušil dogodek ”Hiša strahov”, katerega je v preteklosti obiskalo kar 300 mladih.

Obisk je bil zelo koristen, saj smo dobili ogromno idej o tem, kako bi lahko dobre prakse, ki jih izvajajo na Švedskem, prenesli tudi v naš center. Čeprav imajo tam nekoliko več sredstev za pridobivanje kvalitetnega materiala, tudi mi nismo daleč od tega, da bi delovali na takšnem nivoju kot oni.

Primere dobrih praks bomo zagotovo kaj kmalu preizkusili tudi pri nas, zato nas pridi kaj pogledat v naš Plac za mlade.

V spodnji galeriji si lahko ogledaš nekaj foto utrinkov iz našega obiska Švedske, da si boš malo lažje predstavljal, kako mladinski centri izgledajo tam.