Skip to main content

Center za mlade Domžale je skupaj s skupino mladih v juliju organiziral mladinsko izmenjavo Odklopi se! V okviru projekta so skupine mladih iz 4 držav pripravili različne delavnice in aktivnosti na temo digitalne pismenosti in kritičnega samopremisleka o lastni uporabi tehnologije in medijev v vsakdanjem življenju. V okviru projekta so mladi pripravili knjižico, kamor so zbrali ideje za aktivno preživljanje prostega časa in recepte iz medkulturnih večerov. Knjižica je sedaj na voljo, da jo prelistate

Mladinske izmenjave so namenjene mladim starim med 13 in 30 let, ki prihajajo iz različnih držav in skupaj raziskujejo teme in delijo znanja s področij, ki jih družijo. Na mladinski izmenjavi Odklopi se! je sodelovalo 25 mladih iz Slovenije, Španije, Grčije in Francije. Vse skupaj se je začelo že konec leta 2019, ko se je skupina mladih Domžalčanov ob podpori Centra za mlade Domžale lotila priprave in razvoja ideje projekta. Skupaj so pripravili in oddali prijavo ter držali pesti do objave rezultatov. Po odobritvi projekta in sredstev so se lotili priprav, ki pa so se zaradi situacije z epidemijo koronavirusa podaljšale vse v leto 2021. Mladi so pripravili program izmenjave, svoj del pa so prispevali tudi udeleženci iz tujine. Tako se je priprava in izvedba delavnic razporedila med različne skupine, s čimer se je oblikoval raznolik in pester program. Izmenjava se je na koncu odvila med 19. in 25. julijem 2021, v Domžalah.

Vas zanima zakaj naslov Odklopi se!? Mladi prepoznavajo, da je tema digitalne in medijske pismenosti aktualna tema, o kateri bi se morali več pogovarjati – predvsem mladi z mladimi. Glavni cilji projekta so bili ozavestiti mlade o škodljivostih in nevarnostih na spletu, spodbuditi kritičen premislek o lastni uporabi tehnologije v vsakdanjem življenju, vplivu medijev in informacij na našo samopodob in naš odnos do sveta ter preizkusiti in raziskati alternativne načine preživljanja prostega časa, v okviru katerega je potekal tudi izziv Dan brez telefona. To je bil prav poseben dan, v okviru katerega so vsi udeleženci odložili svoje telefone in pripravili tržnico alternativnih načinov preživljanja prostega časa. Ustvarjali so, plesali, se učili samoobrambe, meditirali, pilili nogometne trike in spoznavali nove družabne igre. Vse to so zbrali v obliki knjižice, ki jo lahko najdete na spletni strani Centra za mlade Domžale in portalu Domžale za mlade. V knjižico so vključili tudi recepte iz njihovih skupnih medkulturnih kulinaričnih večerov, kjer boste našli pravo grško solato, francoske palačinke, špansko tortiljo in ne nazadnje tudi recept za žgance.

Na koncu so mladi ugotovili, da smo danes tako tesno prepleteni s pametnimi napravami in spletom, da se težko poponoma ločimo od njih in je potrebno pogledati tudi pozitivno plat. Pomembno pri tem pa je, da mi uporabljamo socialna omrežja in tehnologijo in ne oni nas in da si vzamemo čas za kritičen samopremislek o lastni vpetosti, morda celo odvisnosti, od digitalne tehnologije in socialnih omrežij.

Namige in ideje kaj vse lahko počnete brez pametnih naprav oz. z njihovo omejeno uporabo, si lahko ogledate TUKAJ.

Nastalo pa je tudi nekaj zabavnih kartic z različnimi kuharskimi recepti in drugimi idejami za preživljanje prostega časa. Do njih prideš s klikom na spodnje povezave.

Kaj brez telefona?

Pozdravi

Francoske palačinke

Grška solata

Salmorejo

Projekt je potekal v okviru programa Erasmus plus: Mladi v akciji, ki ga v Sloveniji izvaja nacionalna agencija Movit.