Aktiviraj se / Aktualno / Mednarodno / 19. 11. 2020

Mladinska izmenjava: Grafiti izmenjava naredi lokalno spremembo

Septembra 2018 je Center za mlade Domžale gostil mednarodno mladinsko izmenjavo Grafiti izmenjava naredi lokalno spremembo. 16 mladih in 3 mladinski voditelji iz Slovenije, Grčije in Francije so teden dni spoznavali različne kulture, aktualne družbene teme in si izmenjavali ideje in znanje o pripravi in izvedbi grafitov.

Mladinska izmenjava je bila izpeljana na pobudo mladih iz Domžal, ki so bili vključeni v vse faze projekta – od priprave ideje, do izvedbe programa, lokalnih akcij in končne evalvacije.

Čeprav je izmenjava potekala samo teden dni, je pustila močan vtis na lokalno okolje in tudi vključene posameznike. To dokazuje po eni strani odziv lokalne skupnosti, saj so se mladi, naključni mimoidoči, pridružili ustvarjanju grafitov, hkrati pa so starejši udeležence izmenjave počastili s sladoledom. po drugi strani pa so mladi, ki so se udeležili izmenjave, tudi dobili nove kompetence in pogum, da mednarodne izkušnje pridobivajo tudi v drugih programih. Dva izmed udeležencev sta se tako leta 2019 vključila v kratkoročen projekt Evropske solidarnostne enote, ki ga je izvedel Center za mlade Domžale. Projekt vam predstavimo naslednjič.

Izmenjava je bila financirana iz programa Erasmus+, pomembno vlogo pa je igrala tudi občina Domžale, ki je zagotovila prostor za uresničitev idej mladih.

Kaj so mladinske izmenjave?

Mladinske izmenjave so namenje mladim med 13. in 30. letom starosti. V projektih morata sodelovati vsaj dve državi, lahko tudi več. Mladi se zbereje in skupaj pripravijo program, ki jih zanima. Vsebinskih omejitev ni – lahko so to različne subkulture, ustvarjalnost, film, gledališče, šport, duhovnost… Pomembno je, da ideje pridejo od mladih in da ti sodelujejo v vseh fazah projekta. Več o izmenjava si lahko prebereš na tukaj, za vsa vprašanja pa smo ti na voljo tudi na info@czm-domzale.si in 040/255-568.

Poznaš Evropsko solidarnostno enoto? Predstavili smo jo prejšnji teden.


Prejšnji
Zasvojenost: Kako pomagati prijatelju?
Naslednji
Zbirno mesto Božiček za en dan


X
X