Skip to main content

Včasih se nam zgodi, da naletimo na čudno, neprimerno, neprijetno ali celo strašljivo vsebino na naših najljubših socialnih omrežjih ali drugih spletiščih. Prav je, da se znamo v takšnih primerih pravilno odzvati, da te vsebine ne delimo, ampak jo prijavimo. Tako lahko pripomoremo k temu, da ta vsebina ne bo pvzročila neprijetnosti še komu drugemu.

Ko brskamo po naših najljubših kanalih, kot so Instagram, Tik Tok, Facebook in Snapchat, se nam lahko zgodi, da naletimo na neprimerno vsebino. Takšne vsebine so nekomu lahko smešne, spet drugemu pa prinesejo veliko neprijetnih občutkov, povzročijo hude travme, ki pa se lahko pokažejo tudi v obliki nočnih mor, nespečnosti, strahu in najrazličnejših psihičnih motnjah.

Kako pa se lahko odzovemo, ko naletimo na takšne vsebine? Večkrat kot neko stvar delimo, več je možnosti, da bodo na to vsebino naleteli tudi drugi, zato takšnih stvari sigurno ne smemo deliti. Pomembno je, da takšne vsebine takoj prijavimo na družabnem omrežju, kjer smo na to vsebino naleteli. Tistega, ki je to vsebino delil, ne bo obvestilo, kdo ga je prijavil. Pomembno pa je tudi, da takšnih vsebin ne všečkamo in komentiramo.

Če smo priča stiski, ki jo nekdo doživlja zaradi neprimerne vsebine do katere je naletel med brskanjem, mu lahko pomagamo tudi tako, da ga preusmerimo do odrasle osebe, ali mu ponudimo pogovor na portalu TOM telefon.

Več informacij o tematiki in možnosti pomoči najdete na: Safe.si.

Vir: Safe.si