Oblikovalska razstava Les in dizajn

V četrtek, 23. januarja 2020 smo ob 19. uri otvorili oblikovalsko razstavo Les in dizajn. Tisti, ki nas večkrat obiščete, veste, da običajno na naših razstavah prevladujejo fotografije ali slike, bolj redko pa se zgodi, da se na naših stenah znajdejo umetnine, ki v resnici niso za v okvir. Priprava take razstave je malce bolj zahtevna, a ravno zaradi tega je sama razstava na koncu res nekaj posebnega. Razstavo je pripravila Klara Cerar, ki je o sebi zapisala takole: “Sem grafična oblikovalka. Oblikujem vse vrste tiskovin, ki jih kombiniram z izrezi iz različnih materialov (papir, karton, pleksi steklo, guma, furnir …). Od vsega pa sem najbolj navdušena nad lesom. Iz njega izdelujem majhno in veliko, od miniaturnega uhančka do ogromnega drevesa življenja. Pot do vsakega “popolnega” izdelka pa ni vedno tako lahka, kot se morda zdi. Vsaka ideja zahteva več poskusov, zato vam na razstavi predstavljam “opus” zadnjih nekaj let s posebnim spremstvom: prototipi mojih izdelkov in vse, kar pade v nesrečno škatlo zgrešenih poskusov.”

Med kratkim intervjujem nam je Klara zaupala tudi, da jo oblikovanje spremlja že vse od srednje šole, bolj resno pa se z njim ukvarja zadnjih 5 let. Največ navdiha črpa iz slovenske folklore – tako je na veliko izdelkih opaziti motiv čipke in drugih elementov in zakladnice slovenske kulture. Pravi tudi, da noben izdelek ne uspe v prvem poskusu in tako lahko včasih prestane kar nekaj popravkov in mine kar nekaj časa, preden izdelek izgleda tak kot si ga je zamislila.

Obiskovalke in obiskovalci razstave so si lahko ogledali 4 področja Klarinega oblikovanja – izdelke iz lesa, kjer lahko najdemo čudovite lanterne, lesene podstavke za kozarec z vgraviranimi motivi, frtuljčke (metuljče iz furnirja); poročna vabila; izdelke grafičnega oblikovanja – vabila, plakati in koledarji ter miniaturne izdelke – lesene obeske in uhančke, verižice in blesavke (lesene kuhalnice z izrezom).

Razstava bo na ogled do konca februarja 2020 – od ponedeljka do četrtka med 8. in 20. uro ter ob petkih med 8. in 15. uro. Lepo vabljeni!

 


Prejšnji
Lovilec sanj: ustvarjalna delavnica za mlade (3 srečanja)
Naslednji
Izdelava lovilcev sanj


X
X