Predavanje: SOČUTNI STARŠI – SOČUTNI OTROCI – ODGOVORNI MLADOSTNIKI

SOČUTNI STARŠI – SOČUTNI OTROCI – ODGOVORNI MLADOSTNIKI
Ponedeljek,  8.4.2019, ob 18. uri. 
Predava: Lidija Bašič Jančar, terapevtka zakonske in družinske terapije, Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale
Obvezne predhodne prijave na info@czm-domzale.si ali 040 255 568. Predavanje je brezplačno. 

Starševstvo ni tehnika, niso navodila, temveč je ODNOS. Na odnos pa se vnaprej žal ne da pripraviti, živeti ga je potrebno vsak dan sproti. Kako? Da spoznavamo in čutimo sebe. Edino zagotovilo, da so odnosi v družini zares zdravi, je ČUSTVENI STIK, iz katerega se rojeva SOČUTJE. Ob sočutnih starših se otrok tudi v ostalih odnosih bolje znajde.

Družina prinese torej dvojni izziv, pravzaprav dvojno spreminjanje človeka: postati očka ali mamica in postajati čedalje boljši partner oz. zakonec. Kajti oboje otroci nujno potrebujejo za zdrav razvoj. Je vzajemno razvijanje samega sebe ob otroku, zato vemo, da se starševstvo nikoli ne konča.

Navezovalno vedenje v zgodnjem otroštvu zaznamuje otroka na način, da vpliva na vse nadaljnje odnose, v katere vstopa. Varno navezani otrok ima izkušnjo, da so mu starši vedno na razpolago in se na otrokove potrebe odzovejo.  Otrok bo tako razvil zaupanje, iskrenost in pripadnost. Skozi izkušnjo odnosov, ki jo otroci imajo s starši, se naučijo, kako se lahko s čutenji spoprijemajo sami. Čutenja, ki so jih starši pri otrocih uspeli opaziti in ovrednotiti, jim pomagajo, da se v svetu bolje znajdejo. Otrok ima družinske odnose dobesedno vrisane v svojo psihično strukturo. Rodi se iz odnosa v odnos.

V mladostništvu se poveča sposobnost možganov za kreiranje novih odnosov, idej in sistemov. Mladostništvo je pot do sebe, do odraslosti. Skozi vzpostavljanjem identitete in ob odnosu s starši mladostnik postane odgovoren do sebe (prepoznava nevarnosti, najde pravo mero med avtonomijo in povezanostjo z drugimi). Mladostnik postaja čedalje bolj odgovoren: pozornost na lastna čustva, telesne znake, opazovanje čustev drugih in razmejitev med lastnimi in drugimi čustvi.

Družina je najbolj ranljivo okolje, saj se tam spletajo največji potenciali za psihične in fizične podvige človeka. Po drugi strani pa je lahko jedro razdora in največjih bolečin in zapletov človeka. Odrasli moramo vselej poskrbeti, da s sočutjem in vso odgovornostjo ustvarjamo polno razvijajoče se odnose.


Prejšnji
Mednarodna kavarna: spoznaj program Evropske solidarnostne enote
Naslednji
Predavanje Sočutni starši - Sočutni otroci - Odgovorni najstniki


X
X