Aktiviraj se / Arhiv / 6. 4. 2020

Priprava španske tortilje

Naša prostovoljka Barbara, ki prihaja iz Španije, se je odločila, da vas nauči, kako pripraviti tipično špansko tortiljo. Ker več časa preživimo doma, verjamemo, da vam bo kak nov recept prišel prav.

Za 2-3 osebi potrebujete: 3-4 srednje velike krompirje, 6 jajc, sol, olivno olje, papriko/čebulo/drugo zelenjavo po želji.

Pomembno: ponev, ki jo boste uporabili za pripravo tortilje, ne sme biti preveč obrabljena ali spraskana, saj se sicer lahko tortilja prime na ponev. Barbara zato svetuje, da uporabite ponev, ki je v dobrem stanju :).

1. korak: olupite krompir in ga narežite na rezine, kot prikazano na fotografiji.

Zabavno dejstvo: Pri Barbari doma imajo posebno “tortilja ponev”, ki se ne sme uporabljati za nič drugega, saj imaš sicer težavo z Barbarinim dedkom, ki je pri tem pravilu precej strog.

2. korak: Barbara se je odločila za bolj zdravo različico tortilje in je krompir kuhala v mikrovalovni pečici približno 10 minut. Krompir lahko tudi ocvrete v olju, vendar morate prilagoditi čas cvrtja – krompir mora biti čvrst, vendar ne ocvrt do te mere kot ocvrt krompirček. V kolikor ste krompir cvrli, poskrbite, da je po cvrtju dobro odcejen. Ko je krompir pripravljen, mu dodate zelenjavo po izbiri – Barbara je dodala zeleno papriko, ki jo je narezala na zelo majhne koščke.

3. korak: jajca ubijete v posodo in jih razžvrkljate.
4. korak: krompir z zelenjavo in jajca zmešate skupaj in dodate sol.

5. korak: v ponev nalijete dve žlici olja in ga segrejete. Dodate mešanico jajca, krompirja in zelenjave in jo razporedite enakomerno po celi ponvi.

6. in najbrž najtežji korak: ko se tortilja na eni strani zapeče, je čas, da jo obrnete. Postopek obračanja je malce bolj zahteven, zato vam Barbara sporoča, da se ne sekirajte, če vam prvič morda ne uspe popolnoma. Vaja dela mojstra.
Na ponev namestite dovolj veliko posodo, npr. krožnik. Z eno roko držite krožnik na ponvi, z drugo roko pa ponev obrnite na glavo – tako, da je vaša tortilja v celoti na krožniku.

7. korak: Ko je tortilja na krožniku, je čas, da jo spravite nazaj v ponev, tako da zdrsne z njega in se speče še na drugi strani.

8. korak in najlepši trenutek dneva: ko vidite, da je tortilja pečena, jo prestavite na servirni krožnik, postrezite in samo še uživajte.

¡Que aproveche! ali dober tek!


Prejšnji
Fotografirajte Sončev mrk doma
Naslednji
Izdelajte velikonočne drsanke


X
X