Arhiv / 5. 6. 2020

Slasten recept za empanadillo

Barbara je zopet poskrbela, da se nam bodo cedile sline in pripravila recept za pripravo španske empanadille oz. žepka s tuno in zelenjavo. Priprava je zelo enostavna, zato lahko recept že danes preizkusite doma. Recept si lahko tudi prenesete TUKAJ.

Za polnilo je Barbara uporabila: papriko, paradižnik, čebulo, tuno in paradižnikovo omako. Pri svoji pripravi lahko brez težav uporabite tudi druge sestavine.
Za pripravo testa potrebujete:
moko (Barbara je uporabila pirino) – 1 skodelico,
olivno olje – 1/4 skodelice
sol – eno žlico,
vodo – 1/2 skodelice.

Zelenjavo narežete in popečete na ponvi. Najprej dodajte v ponev čebulo in papriko, malce kasneje še paradižnik. Na koncu dodajte še tuno in paradižnikovo omako in na majhnem ognju kuhajte 10 minut.

Pečico ogrejte na 180°C.
Za pripravo testa potrebujete skledo, v kateri zmešate vse sestavine (moko, olivno olje, sol in vodo) in jih dobro pregnetete, da postane testo kompaktno. Po potrebi dodajte moko – testo se ne sme prijemati na roke.

Čas je za oblikovanje žepkov oz. empanadill. Barbara si je pri pripravi površine pomagala s plastično vrečko, ki jo je rahlo naoljila. Testo je razdelila na 4 kroglice.

Prvo kroglico testa položite na vrečko in na rahlo pomokajte, da se ne bo prijemalo. V naslednjem koraku testo raztegnete v manjši krog – poskrbite, da bo razvaljano čim bolj enakomerno.
Ko je krog testa pripravljen, na eno polovico dodamo polnilo, ki smo ga pripravili na začetku.

Pri oblikovanju žepka si boste pomagali z vrečko – zgornji del dvignete tako, da zgornja polovica kroga prekrije polnilo in se oblikuje polkrog. Ker ne želimo, da bi polnilo uhajalo, rob, kjer se testo stika, pritisnemo z vilico kot na spodnji fotografiji.

Postopek ponovimo s preostalim testom. Oblikovane žepke položimo na pekač in jih v pečici, ogreti na 180 °C pečemo približno 35 minut.

Que aproveche ali dober tek!

 

Barbara se je pridružila CZM ekipi kot prostovoljka v okviru programa Evropske Solidarnostne Enote, ki ga v Sloveniji upravlja Nacionalna agencija MOVIT.  


Prejšnji
Delavnica animiranega filma
Naslednji
KAKO PREŽIVETI EPIDEMIJO?


X
X