Aktiviraj se / Arhiv / 4. 4. 2020

Sreda je dan za ustvarjanje!

Če bi v našo mavrično sobo zašli ravno v sredo, bi se srečali z mladimi ustvarjalci in ustvarjalkami, ki se pod budnim očesom naše Mateje vsak teden preizkusijo v kateri izmed ustvarjalnih tehnik. Ker se nam trenutno ne morete pridružiti v živo, je Mateja za vas pripravila navodila, kako ustvariti svojo lastno mandalo.

Mandala: Mandala je staro sanskrtska beseda za krog, red, strukturo osrediščenje in popolnost.

Potrebovali boste:

  • platno, ki ga pobarvamo na črno ali črn šeleshamer dimenzije 20x 20 cm ali poljuben kvadrat,
  • akrilne barve (lahko tudi tempere za papir),
  • paleto za mešanje barv,
  • pripomočke za točkovno nanašanje barv z različnimi velikostmi fi-slaščičarski pripomočki za oblikovanje, lahko tudi bucike (glave), radirka na svinčniku,kvačke različnih debelin (držala) …,
  • šestilo, ravnilo in kotomer,
  • perlice, bleščice in lepilo.

1. KORAK
Na platnu oz. kvadratu določimo z diagonalama središče, v katerega zabodemo šestilo in narišemo različne velikosti krogov. Razdelimo jih na osmine in dobimo oporne točke za vzorce, ki jih bomo simetrično zapolnjevali z različnimi barvami in odtenki.

2. KORAK
Vedno začnemo v sredini in nanašamo barve  v krogu od sredine navzven. Pomembna je simetrija. Kar je zgoraj je spodaj in kar je levo je tudi desno.  Barva mora biti ravno prav gosta-ne pregosta ne preredka. Vzorce v obliki rozete delamo z različnimi debelinami orodij in različnimi odtenki izbranih barv, ki jih pomakamo v barve in nato odtisnemo na platno. Lahko izberete do tri barve, ki jih svetlite še v različne odtenke. 

3. KORAK
Ko je mandala končana in barve suhe, lahko na izbrane točke prilepite še bleščice, ki se lepo posvetijo, ko na njih posveti sonce.

Na spletu je ogromno strani, kjer je nazorno prikazan postopek in zapomnite si – vaja dela mojstra.


Prejšnji
Delavnica animiranega filma: kolaž "cut out" animacija.
Naslednji
Fotografirajte Sončev mrk doma


X
X