Skip to main content

31. januarja obeležujemo dan brez cigarete. Dan, ko se opozarja na posledice uporabe tobačnih izdelkov ter kadilce spodbuja k prenehanju kajenja.

Število kadilcev v Sloveniji v zadnjih letih pada. Kljub temu še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec. Kar skrbi, pa je dejstvo, da narašča uporaba novih tobačnih izdelkov med mladostniki, ki jih privlačijo nove tehnologije, modni izdelki, privlačne arome, blag dim, druženje ob uporabi in promocija izdelkov v različnih medijih ter na družbenih omrežjih. Velikokrat imajo zmotna prepričanja o njihovi varnosti.

Večina teh izdelkov vsebuje nikotin in številne druge zdravju škodljive snovi, ki pomenijo tveganje za zdravje mladostnika. Nikotin povzroča zasvojenost ter poveča tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Nikotin lahko moti intenzivni razvoj možganov v času mladostništva in lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, moten v spominu, učenju, pozornosti, razpoloženju in zvečane impulzivnosti in tesnobnosti. Vse več raziskav kaže, da se med mladostniki, ki uporabljajo elektronske cigarete, poveča tudi verjetnost, da bodo začeli kaditi cigarete.

Najbolj priljubljene so elektronske cigarete za enkratno uporabo, imenovane vejp ali puff. Po njih posegajo številni mladostniki, pa tudi že otroci. Elektronske cigarete delujejo na način, da baterije segrejejo posebno tekočino, ki se spremeni v aerosol, ki ga uporabniki vdihujejo. Glavne sestavine so nikotin, vlažilci, arome in voda, vsebujejo pa tudi številne druge zdravju škodljive snovi.

Dolgoročnih učinkov uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo, so pa vidne že nekatere posledice pri mladih. Ti več kašljajo, piskajo pri dihanju, pogosta so tudi poslabšanja astme.

Vir: NIJZ