Arhiv / Dogajalo se je / Mednarodno / 17. 10. 2019

Erasmus+: Teci za zero waste

Mladi iz 4 evropskih držav so ozaveščali o problematiki onesnaževanja in o bolj zdravem načinu življenja mladih

Med 8. in 15. septembrom 2019 smo v Centru za mlade Domžale organizirali mladinsko izmenjavo Teci za zero waste (ang. Run for zero waste). Mladi med 18 in 28 leti iz Francije, Grčije, Španije in Slovenije so s skupnimi močmi pripravili mladinsko izmenjavo, na kateri so želeli mlade ozavestiti o problematiki prevelikega potrošništva in onesnaževanja ter škodljivimi vplivi na okolje. Tekom izmenjave so si ogledali Center za ravnanje z odpadki Dob in edino zero waste trgovino v Sloveniji – Rifuzl. Udeleženci iz tujine so nam zaupali, da v njihovih državah, kljub temu, da so precej večje od Slovenije, poznajo zelo malo primerov tovrstnih trgovin.

Večino obrokov so si mladi pripravili sami in se ob tem trudili proizvesti čim manj odpadkov – tako embalaže kot tudi odpadne hrane. Ugotovili so, da lahko na tem področju še veliko naredijo, saj je bilo odpadkov ob koncu izmenjave več kot so pričakovali, obenem pa so postali bolj pozorni na nakup izdelkov v stekleni ali papirnati embalaži, namesto v plastični.

Vsak dan so potekale tudi športne aktivnosti, s katerimi so mladi skrbeli za bolj zdrav način življenja. Nekaj od športnih aktivnosti so izvedli sami – odbojka, nogomet, orientacijski tek – na koncu pa pripravili športni dogodek v obliki štafete in k sodelovanju povabili lokalna društva in organizacije. Na štafeti so se udeležencem izmenjave pridružili še Mladinski svet Domžale, Študentska organizacija Domžale, Atletski klub Domžale, Društvo mladih Jarše in zaposleni Centra za mlade Domžale. Vsem prisotnim so pred pričetkom tekmovanja predstavili program Erasmus+, katerega del je bila tudi mladinska izmenjava.

Ob tej priložnosti bi se zahvalili nacionalni agenciji Movit, ki skrbi za izvajanje programov Evropske Unije na področju mladine, za sofinanciranje Erasmus+ projekta.

 

 

Galerija fotografij


Prejšnji
CZM info točke
Naslednji
Erasmus+: Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu in Preventiva kot ključ do mladine


X
X