Arhiv / Dogajalo se je / Mednarodno / 31. 12. 2019

Utrinki iz mladinske izmenjave v Španiji Education in Diversity and Vice Versa

Skupina šestih mladih se je med 10. in 18. decembrom udeležila mladinske izmenjave Education in Diversity and Vice Versa. Izmenjava je potekala v Cordobi, Španiji in se je osredotočala na temo sprejemanja raznolikosti v današnji družbi, s poudarkom na LGBT+ skupnost.

O izmenjavi so zapisali:

Izobražujemo se o pravicah LGBT+ skupnosti v različnih evropskih državah, njihovo pravno in socialno stanje ter hkrati izpostavljamo problematiko vsakdanjega življenja LGBT+ oseb. Primerjali smo tudi delovanje LGBT organizacij in iniciativ ter opazujemo kaj lahko storimo sami. Samo izobraževanje pa poteka skozi zanimive in interaktivne dejavnosti, ki zahtevajo naše aktivno sodelovanje.

V drugem dnevu smo se soočili s stereotipi, ki so pogosto pripisani različnim skupinam LGBTQ skupnosti, česar smo se lotili z risanjem v mednarodnih skupinah in tako primerjali predsodke v naših državah. Nadaljevali smo s spoznavanjem položaja transspolnih oseb, kjer smo se skozi igranjem različnih situacij sami poskusili postaviti v določen položaj, npr. razkritje, nadlegovanje, nasilje, ipd. Delovni del dneva smo končali z debato o izobraževanju predšolskih otrok o LGBTQ temah. Po večerji pa smo se Slovenci in Estonci na mednarodnem večeru predstavili ostalim udeležencem, postregli smo pa tudi značilno slovensko hrano (ki nam jo je uspelo pripeljati z letalom).

Naslednji dan smo bolj podrobno predstavili stanje LGBTQ skupnosti v naših državah – njen socialni, politični in legalni status, kar je postavilo marsikatero stvar v perspektivo in pokazalo da mnenje “v današnjem času se jim ne godi nič hudega” popolnoma zgrešeno. Predstavili pa smo tudi nekatere naše organizacije, iniciative in gibanja, ki se borijo za pravice in boljšo kvaliteto življenja LGBTQ oseb. Zvečer pa so se nam predstavili še Ukrajinci in Litvanci.

Tretji dan je bil namenjen obisku glavnega mesta regije Andaluzije. Zjutraj smo si ogledali znamenitost ruševine palače, ki združuje elemente arabske in krščanske kulture, in krepi sporočilo raznolikosti, ki ga goji naš projekt. Nato smo v tipični španski taverni jedli kosilo, sledil pa je prosti čas v katerem smo raziskovali Cordobo.

Naslednji dan smo se pripravili na sprejem skupine otrok, ki bi jim predstavili koncept raznolikosti, pomagali pa bi si z igrami, ki smo se jih igrali, ko smo bili tudi sami otroci. Na koncu se je izkazalo, da sploh niso prišli, saj so se kljub trudu naših organizatorjev, odgovorni za otroke, ustrašili, ko so izvedeli za temo našega projekta. To je še toliko bolj poudarilo potrebo po takšnih projektih in nujo po trudu za izboljšanje stanja LGBTQ skupnosti. Popoldan pa smo preživeli v poslikavi majčk in se v umetniškem duhu sprostili in podružili.

Peti dan smo začeli s spoznavanjem koncepta intersekcionalnosti, ki poudarja, da na našo družbeno vlogo vpliva več delov naše identitete (spol, spolna usmerjenost, rasa, stan, zdravje…) in se njihove težave in pa tudi prednosti seštevajo in vplivajo druga na drugo in da se moramo reševanja socialnih problemov lotiti na način, ki upošteva še ostale razsežnosti naših identitet. Čez dan smo v mešanih skupinah posneli 4 različne kratke filme, s katerimi smo hoteli pokazati oz. vsaj upoštevati intersekcionalnost.

Šesti dan smo priredili RED-talk (kot TED-talk, le da smo Technology zamenjali z Rainbow). Zato smo imeli, dopoldne bolj prosto, da si je vsak lahko vzel čas in prostor, da je lahko predstavil temo, ki mu leži blizu srca. Zadnji dan smo spoznavali Youthpass, certifikat, ki ga dobimo po opravljenem projektu, ki dokazuje, da smo izboljševali naše mehke veščine. Popoldan pa je je bil preživet v duhu poslavljanja. Dan smo končali s Španskim večerom in druženjem še pozno v noč.

Avtor besedila: Vid


Prejšnji
Dobrodelni bolšjak 2019
Naslednji
Prednovoletno druženje Veselih počitnic


X
X