Zasvojenost: Kako pomagati prijatelju?

Sumiš, da ima tvoj prijatelj/ica težave? Uporablja preveč mobilne naprave? Ne more živeti brez njih? Posega po alkoholu ali drugih substancah? Če sumiš, da se prijatelj/ica sooča s katerokoli obliko zasvojenosti, mu/ji lahko pomagaš.

Najpomembnejša stvar je, da si pridobiš njegovo/njeno ZAUPANJE. Ne obsojaj ga/je in ne postavljal pogojev. Kar on/a potrebuje, sta sprejetost in občutek varnosti. Bodi odprt/a, poslušaj ga/jo in mu/ji stoji ob strani. Odločitev, da se ti bo zaupal/a, je težka in zahteva veliko poguma.

Zaupanje je prvi korak. Žal pa to ne bo dovolj, da se izkoplje iz odvisnosti. Zato je pomembna tudi STROKOVNA POMOČ. Odločitev zanjo mora priti s strani prijatelja/ice, ti pa mu/ji lahko pomagaš pri usmerjanju. Zato je ključno, da se obrneš na strokovnjake in poiščeš čim več informacij, o tem, kako pomagati prijatelju/ici. Obrneš se lahko na naslednje organizacije:

In ne nazadnje, bodo dober zgled prijatelju/ici. Prisluhni mu/ji, poskušaj razumeti in ga/jo sprejeti. S tem boš naredil/a ogromno.

November je mesec preprečevanja zasvojenosti. V branje priporočamo še članka: Miti o drogah in Imaš FOMO? – strah pred zamujenimi priložnostmi.


Prejšnji
Skrčljivčki
Naslednji
Mladinska izmenjava: Grafiti izmenjava naredi lokalno spremembo


X
X