Skip to main content

V CZM smo gostili Darjo Vesel Barborič, magistrico socialne pedagogike, ki nam je predstavili nekoliko drugačen tip vzgoje. Spoznali smo, kako vzgajati otroke, da bodo postali prožni.

Prožni otroci so tisti otroci, ki se lahko prilagajajo različnim življenjskim situacijam. Nekateri otroci se že rodijo z visoko stopnjo prožnosti, medtem ko se morajo drugi prek vzgoje in osebnostne rasti naučiti, kako ravnati v različnih življenjskih okoliščinah, jih razumeti in sprejeti.

Tako bolj prožni otroci znajo najti prijatelje, ki jih sprejemajo in so do njih spoštljivi. To so otroci, ki se ne odzivajo kot žrtev niti v situacijah, ko se drugi spravljajo nanje. Otroci, ki iščejo iskati različne načine, kako biti v šoli uspešni – in obenem uspevati. To so otroci, ki utegnejo doživeti ločitev staršev, nemara celo grdo, vendar jim to ne vzame veselja do življenja, niti ne zapadejo v dolgotrajno samodestruktivno vedenje. Rezilentni in prožni ljudje niso neobčutljivi, temveč so zmožni živeti in preživeti s svojimi občutljivostmi.