Skip to main content

Z očmi odraslega se dostikrat zdi, da je otrokova stiska manjša, kot v resnici je. Vidimo in čutimo, da je otroku težko in vse kar si želimo je, da bi otroku lahko pomagali. Stiske, s katerimi se otroci srečujejo, so lahko pozitivne in za razvoj pomembne. So del vsakdanjika in poligon otrokom, da se urijo v reševanju problemov in težav. Takšne stiske otrokom, ko pride do rešitev le teh, predstavljajo izziv in veselje.

DOLGOTRAJNA STISKA, ki je otrok ne zmore sam rešiti, se nanaša na odnose do okolja in je nevarna za otrokovo fizično in duševno zdravje. Otrok se rodi kot psihično nezrelo bitje. Njegovo samozavedanje se razvija v odnosu s sočlovekom. Za otroka to pomeni, da v stanju bolečega duševnega doživljanja potrebuje sočutno bližino drugega, da mu pomaga skozi ta težka čutenja.

Na predavanju/delavnici se bomo usmerili na to kaj stiska sploh je, kaj so stiske otrok, razlogi zakaj je težko zdržati v vseh teh težkih situacijah. Usmerili se bomo na prepoznavanje vedenjskih sporočil, s katerimi otroci z nami komunicirajo in pa seveda kaj lahko kot starši naredimo, da otroku pomagamo in pri tem umirimo poleg otroka tudi sebe, kar je najbolj pomembno.

Predavanje bo v četrtek, 18. aprila 2024, ob 18. uri v CZM Domžale, vodila ga bo Lili Kodelja, zakonska in družinska terapevtka iz ŠRCD, enota Domžale.