Skip to main content

Mladi se znova lahko podate na odkrivanje Evropo. V sredo, 4. 10. 2023, ob 12. uri, se odpre nova priložnost za pridobitev ene izmed 35.000 brezplačnih vozovnic za potovanje z vlakom v okviru DiscoverEU.

DiscoverEU je ukrep Evropske unije, ki se je pričel leta 2018, in daje mladim možnost odkrivanja Evrope. Namenjen je 18-letnikom/18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine. Poleg tega jim ukrep omogoča, da med potovanjem, predvsem z vlaki, pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.

Z malo sreče si lahko mladi, rojeni med 1. januarjem in 31. decembrom 2005, s karseda pravilnimi odgovori na 6 zastavljenih vprašanj o Evropski uniji in njenih pobudah priborijo 30-dnevno popotovanje z vlakom.

Prijave se zbirajo od srede, 4. oktobra 2023, od 12. ure dalje (po srednjeevropskem času) do srede, 18. oktobra 2023, do 12. ure (po srednjeevropskem času). Na Evropskem mladinskem portalu se bo na dan, ko se odprejo prijave, pojavil gumb “Prijava”. 

Mladi, ki jim je potovanje oteženo zaradi zdravstvenih težav in omejitev (npr. invalidnost), prejmejo pomoč in podporo, ki jim bo pomagala pri sodelovanju v programu. Svoje potrebe označijo in opredelijo v prijavnem obrazcu.

Srečni izbranci in srečne izbranke bodo lahko potovali najmanj 1 dan in največ 30 dni med 1. marcem 2024 in 31. majem 2025.

Za vse udeležence_ke ukrepa bodo nacionalne agencije za izvajanje programov Erasmus+: Mladina v posameznih državah pripravile srečanja pred odhodom. V času potovanja pa se bodo popotniki_ce po različnih krajih širom Evrope lahko udeležili mednarodnih “meet-up” dogodkov.