Skip to main content

Datum: 23.5.2024 ob 18ih.

Center za mlade Domžale

Izvajalka: Dr. Lidija Bašič Jančar, zakonska in družinska terapevtka,  Študijsko-raziskovalni  center za družino, enota Domžale

Perfekcionizem ni prirojena lastnost in za otroka predstavlja resno grožnjo. Vse preveč odraslih danes trpi za izgorelostjo, ki pa ima v ozadju vedno težnjo po tem, da naredimo vedno več in boljše, kot naše telo zmore.

Otroci se perfekcionizma naučijo. Zahteve staršev ali pričakovanja niso vedno vzrok zanj, so pa pogoste. Pričakovanja staršev do otrok so lahko na nezavedni ravni ali pa so sami tudi nagnjeni k popolnosti in od otrok direktno ne pričakujejo najboljših rezultatov. Pomembno je zavedanje, da starši s svojimi vzorci vplivamo na to ali bo otrok razvil pretirane zahteve do sebe ali ne.

Na drugi strani pa imamo pasivnost otrok. Mnogi starši ne postavljajo mej zadosti dobro, ker se bojijo čustvenih reakcij otrok. Menijo, da morajo otroke zavarovati pred jezo in ostalimi neprijetnimi čustvi. S tem naredijo ravno obratno: otrok vsa ta čustva (tudi neprijetna) ves čas čuti, ne dobi pa niti priložnosti, da bi se izrazil. Tako starši dostikrat prav preprečijo situacije oz. želje in zahteve otrok, da do frustracij ne bi prišlo.

Na predavanju bomo pogledali, kako starši lahko zdravo poskrbimo, da se odzovemo na otrokove stiske in potrebe, kako postaviti meje in kako vedno znova vzpostavljati stik z otrokom, da bo lahko razvijal zdravo samopodobo, dobro počutje in zdravje in ne popolnosti, samozadostnosti ali pasivnega gledanja na življenje.

Sledila bo tudi delavnica: KAKO SE ODZIVAM NA ZUNANJE ZAHTEVE IN KAJ MI POMAGA PRI PREMAGOVANJU STRESA?