Skip to main content

V Centru za mlade Domžale smo gostili predavanje Postavljanje meja pri otroku in najstniku, ki ga je izvedla dr. Lidija Bašič Jančar, vodja Študijsko-raziskovalnega centra za družino, enote Domžale.

Dr. Bašič Jančarjeva je med drugim pojasnila, da moramo z otroci ohranjati odnos, brez tega ne moremo postavljati mej oz. bodo te neučinkovite. “Ko na primer otroku rečemo NE, moramo sprva mi sami vztrajati pri tej odločitvi. Otrok pri tem praktično nima nič. Res je, da je jezen, besen, kriči in zahteva, vendar smo mi odločeni, da bo temu tako in seveda pri sebi zelo dobro vemo, zakaj tako mislimo in pri tem vztrajamo. Pomembno je, da otroku večkrat in zelo jasno razložimo, zakaj določene stvari ne sme ali zakaj nekaj ne želimo, da naredi, itd… Starši, ki tega ne zmorejo, zelo težko zdržijo z občutji, ki jih otrok izraža (jok, kričanje, jeza, bes; pri najstniku lahko celo grožnje ali umik). Zato pa je tako zelo pomembno, da že ob majhnem otroku pri postavljanju meja vztrajamo, po drugi strani pa se o tem pogovarjamo, dogovarjamo, debatiramo… torej ohranjamo odnos.”

Ob tem je opozorila tudi na to, da moramo meje začeti postavljati že zgodaj. “Starejši kot je otrok, težje se postavlja meje, če z otroki nimamo odnosa in stika. Če rečemo le: »Tako bo, ker sem jaz tako rekel«, bomo kmalu imeli težave. To je le zahteva, ni pa sodelovanja, pogovarjanja in dogovarjanja. Če se tega ne naučimo, ko je otrok v obdobji trme (prvo starostno obdobje, ko se starši intenzivno srečamo s postavljanjem meja), bo v najstništvu zelo težko. Zakaj? Ker takrat zahteve ne bodo več dovolj, najstnika pač ne moreš prijeti, ga odstraniti, kot na primer triletnika. Najstništvo je drugo obdobje zorenja možganov in zato ključno, ko moramo starši jasno, intenzivno in sočutno postavljati meje. Menite, da to troje ne gre skupaj? Gre! Jasne, trdne in sočutne meje so temelj zdravega odnosa starša do otroka.”

Novi predavanji za starše bosta v novembru – 9. novembra z naslovom Imamo najstnika – kako ga razumeti? ter 21. novembra Spletna pornografija – kako se o tem pogovarjati z otroci?