Skip to main content

Novembra se je v organizaciji Centra za mlade Domžale odvil mednarodni seminar Inspire and create, ki je v Domžale pripeljal izkušene mladinske delavce iz sedmih organizacij, ki so delili svoje dobre prakse in metode dela z mladimi.

Ideja za seminar je zrasla iz želje zaposlenih v CZM po spoznavanju novih metod in praks dela z mladimi. K sodelovanju smo povabili izkušene organizacije in organizacije, ki so imele svoje Erasmus plus projekte prepoznane kot dobre prakse. Organizacije, ki so sodelovale v projektu so bile raznolike in aktivne na različnih področjih mladinskega dela, kar je bil tudi namen projekta – spoznavanje raznolikih metod in praks dela z mladimi.

Seminar mladinskih delavcev Inspire and create je potekal je med 20. in 24. novembrom 2023 v Domžalah. Sodelovalo je 14 udeležencev iz 7 organizacij, ki so prihajala iz 5 držav: Slovenija, Češka, Španija, Ciper ter Bosna in Hercegovina. Na srečanju sta bila prisotna tudi facilitatorja, ki sta skrbela za potek delavnic in zbiranje konkretnih predlogov in povratnih informacij za posamezno delavnico. Vsaka organizacija je pripravila in izvedla svojo delavnico dobre prakse, ostali udeleženci so bili sodelujoči na delavnici, s čimer smo iz prve roke spoznali potek delavnice in preizkusili metodo. Izvedene so bile delavnice na temo izobraževanih iger, socialnega cirkusa, sobe pobega, preventiva s področja zasvojenosti ter inkluzija in strateškega načrtovanja. Projektu so se pridružili tudi zunanji izvajalci delavnic, ki so predstavili uporabo metode Lego serious play in igre pobega na prostem.  

Cilj projekta so bili raziskati različne metode in orodja za delo z mladimi in jih tudi preizkusiti v praksi, spoznati dobre prakse sodelujočih organizacij in zgraditi mrežo novih potencialnih partnerstev. Ideja projekta je bila, da udeleženci metode lahko prenesejo v svoje organizacije, zato smo si tekom projekta vzeli tudi čas za refleksije in komentarje k delavnicam. Glede na povratne informacije udeležencev lahko potrdimo, da so bili cilji projekta doseženi.

Vse delavnice, bomo skupaj z opisom in zbranimi komentarji zbrali in izdali v priporočniku, ki bo objavljen spletni strani Centra za mlade Domžale.

Projekt je potekal v okviru programa Erasmus plus, ki ga v Sloveniji za področje mladine izvaja nacionalna agencija Movit.