Skip to main content

Heroji furajo v pižamah je iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola, katere glavni namen je zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola in zmanjšanje škodljivega pitja med mladimi.

Leto poteka že 7. sezona iniciative Heroji furajo v pižamah. Letos odpirajo globoko zakoreninjeno tradicijo alkohola v slovenski kulturi. Na osnovi raziskave 400 naključnih slovenskih popularnih pesmi so namreč ugotovili, da se v kar 27,25 % slovenski pesmi pojavlja alkohol. Skoraj vsaka 3. slovenska pesem normalizira pitje alkohola, kar pa vodi v družbo, kjer je alkohol popolnoma sprejemljiv. Tudi na cesti.

Zaskrbljujoče je, da je Slovenija po rabi alkohola in smrti zaradi alkohola zelo visoko na EU lestvici – letno je 890 smrti neposredno pripisljivih alkoholu. Prav tako je vožnja pod vplivom alkohola še vedno preveč sprejemljiva, saj letno še vedno naštejejo več kot 1500 nesreč zaradi alkohola. A v iniciativi so se tokrat dotaknili še enega nivoja. Alkohol in vožnjo pod vplivom osvetljujejo iz vidika slovenske kulture in predvsem glasbe, kjer je, po interni raziskavi sodeč, alkohol zelo močno zakoreninjen.Med 400 naključnimi popularnimi skladbami, ki so jih navedli naključni vprašani, so namreč v kar 109. pesmih našli z alkoholom povezano vsebino. Skoraj vsaka 3. slovenska pesem torej normalizira pitje alkohola – pesmi, ki jih poslušamo od malega in ob vseh priložnostih. To tezo so odprli v strokovni razpravi, ki se je odvila v Centru Rog. 

Več informacij o Zavodu vozim najdete TUKAJ, o iniciativi Heroji furajo v pižamah pa TUKAJ, kjer najdete aktualen video.

Vir: Zavod vozim