Skip to main content

Kaj mladi radi počnejo v prostem času? Katere priložnosti in dogodki v Domžalah so mladim všeč in bi jih obdržali? Česa bi si želeli več, kaj manjka?

Člani komisije za mladinska vprašanja občine Domžale so v sodelovanju s Centrom za mlade Domžale pripravili 2. okroglo mizo za mlade na temo prostega časa z naslovom Povej in pojej. Na srečanju so mladi razmišljali o prostem času in priložnostih, ki jih imajo v občini Domžale in raziskovali zgornja vprašanja.

Na srečanju je sodelovalo 20 udeležencev. Debate in delo v skupinah so pokazale, da imajo Domžale številne priložnosti za kvalitetno in aktivno preživljanje prostega časa za mlade. Konkretno so navajali: plezalna stena, Kuhna na plac, zelene površine in sprehajalne poti, knjižnica na prostem, kino in kino na prostem ter decembrsko dogajanje. Na vprašanje česa ni ali bi si želeli več, so odgovarjali: telovadnice za rekreacijo, bogatejše večerno dogajanje za mlade tekom celega leta, manjši prostori za koncerte, prostor za mlade, ki bi imel tudi oder za različne dogodke skupaj s kuhinjo, študijske prostorčke … Želijo si bolšje povezave javnega potniškega prometa z Ljubljano in ugodnosti za uporabnike javnega prometa v povezavi s parkirnimi mesti.

Da ne bo ostalo samo pri debati kaj je dobro in slabo, smo mlade vprašali kako bi dopolnili obstoječo infrastrukturo, da bi podprla njihove želje. Podali so zanimive predloge: dodatno opremljene študijske sobe v knjižnici, ki bi bile na voljo tudi po zaprtju knjižnice, car shering, na bazenu proge namenjene samo za rekreacijsko plavanje, bari z ugodnostmi za mlade (npr. brezplačen biljard, pikado …). Želeli bi si tudi bolj celovito podobo športnega parka in spodbujanje start up v sodelovanju z lokalnimi obstoječimi podjetji ter izboljšanje komunikacije občine z mladimi – npr., table za plakatiranje samo za mladinsko dogajanje v bližini avtobusnih postaj.

Kaj smo ugotovili? Mladi preživljajo svoj prosti čas na različne načine. Že sama starostna skupina mladi je zelo široka. V občini Domžale so prepoznali številne priložnosti in dogodke, ki so jih ocenili za dobre in bi jih obdržali. Številne izmed že dobrih praks pa bi nadgradili, da bi bile še bolj prijazne in zanimive mladim. Mladi so podali konkretne predloge izboljšanja, kar pomeni, da prepoznavajo potencial in imajo željo preživljati prosti čas v svoji občini.  

Srečanje je potekalo v organizaciji komisije za mladinska vprašanja občine Domžale, ki pripravlja novo strategijo za mlade 2024-2029. Dogodek se je odvil v četrtek, 30. 11. 2023, v Placu za mlade, prostoru Centra za mlade. Prvo srečanje, ki ga je pripravila komisija za mladinska vprašanja, je potekalo v septembru 2023 na temo prostora. Z okroglimi mizami želi komisija dobiti vpogled v različne teme, ki zadevajo mlade in te informacije vključiti v samo strategijo.