Skip to main content

Danes, 7. februarja, obeležujemo dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta poteka vsako leto drugi torek v februarju, v Sloveniji ga obeležujemo od leta 2006.

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Dejstvo pa je, da je trenutno med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina otrok mlajši od 18 let – skoraj milijarda! V prihodnosti naj bi jih bilo še več.

Otroštvo današnjih otrok se odvija tudi na internetu. Vendar imajo otroci specifične potrebe, so v razvojno občutljivem obdobju, čustveno in umsko njihovi možgani še niso zreli in nimajo življenjskih izkušenj, da bi lahko presojali ter odločali kot odrasli. Na žalost se na internetu še vedno pogosto od njih prav to pričakuje. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne.

Zato v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si letos ob dnevu varne rabe interneta 2023 opozarjajo na plati interneta, kjer so otroci izpostavljeni vsebinam in se jih spodbuja v početja, za katera niso zreli. To ima lahko slab vpliv na njihov razvoj in pušča posledice tudi v odrasli dobi.

V okviru praznovanja dneva varne rabe interneta bodo na Safe.si za mlade pripravili enourni pogovor o problematiki neprimernih spletnih vsebin in njihovem vplivu na najstnike, ki ga bodo v živo prenašali preko spleta. Osredotočili se bodo predvsem na nasilne, sovražne ter radikalne vsebine, ki jih širijo nekateri vplivneži, in na problematiko pornografije, s katero se po podatkih raziskav srečajo že otroci mlajši od 11 let.

Vir: Safe.si