Skip to main content

Na predavanju je bilo podanih veliko koristnih informacij za starše. Izvedeli so, da je nagnjenost k perfekcionizmu ali pasivnosti, pridobljeno vedenje, ki se ga otroci najpogosteje naučijo od staršev. Slednji pogosto prenašajo svoja pričakovanja in neizpolnjene cilje na svoje otroke, kar lahko privede do razvoja teh lastnosti že v zgodnjem otroštvu, celo v vrtcu.

Za vsako otrokovo reakcijo obstaja vzrok.

Primer: otrok pride iz vrtca in se obnaša nenavadno, je živčen, kriči ali razbija. To lahko pomeni dvoje – v vrtcu se je zgodilo nekaj neprijetnega ali pa je preprosto pogrešal starše. V takšnih primerih je pomembno raziskati ozadje otrokovega vedenja in ne hitro sklepati, da se otrok neprimerno vede.

Ključna so tudi sporočila, ki jih starši dajejo svojim otrokom. Negativna sporočila oziroma izjave v smislu “sram te naj bo”, “razočaral/a si me”, “grozno se obnašaš”, prenašajo občutke sramu in krivde na otroka, čeprav ta občutka izhajata iz starša. Prenašanje sramu, krivde in drugih negativnih občutkov pa lahko negativno vpliva na razvoj otroka.

Pomembno je torej, da starši raziskujejo in skušajo razumeti vzroke otrokovega vedenja ter se izogibajo prenašanju negativnih občutkov na svoje otroke.