Skip to main content

Center za mlade Domžale in skupina mladih Domžalčanov je septembra gostila Erasmus+ izmenjavo na temo soočanja s stresom. Udeležilo se je je 26 mladih iz Španije, Grčije, Slovaške in Slovenije.

V Centru za mlade Domžale že nekaj let prepuščamo organizacijo mladinskih izmenjav skupinam mladih, ki za to izrazijo interes. Mladinske delavke nudimo strokovno podporo, delimo izkušnje, skrbimo za finance in osnovno komunikacijo z partnerji ter da projekt poteka v skladu z standardi programa Erasmus+. Mladi organizatorji poskrbijo za vsebino aktivnosti in njihovo izvedbo, logistiko, komunikacijo z udeleženci in samo dogajanje tekom izmenjave. Zato tudi pisanje tega prispevka prepuščamo Filipu, vodji izmenjave.

Začnimo na začetku in to je planiranje izmenjave in izbira aktivnosti.

Tema prvega srečanja je bila določitev teme oziroma rdeče niti, ki bo povezovala vse aktivnosti na izmenjavi. Tema je bila izbrana na podlagi naših osebnih preferenc in težav s katerimi se srečujemo. Tema mora biti zanimiva in široka ter dovolj poznana, da lahko vsak prispeva nekaj k njej. Tako smo izbrali temo stres. Prvi korak je bil razčistiti kaj je glavni namen h kateremu bomo strmeli oz. si jasno odgovoriti na vprašanje zakaj to počnemo. Prišli smo do zaključka, da je namen skozi samostojno in skupinsko delo pripraviti posameznike, da prepoznajo oblike stresa in se na stres odzovejo po svojih najboljših močeh in na poti spoznati sebe in drugačne poglede na svet. 

Glede na ta namen izmenjave smo z ekipo šestih mladih Domžalčanov pripravili aktivnosti za čez celoten teden. Aktivnosti so zajemale vse od spoznavnih iger, kjer se prebija led do osebnih pogovorov, ki so lahko možni le ob visoki meri zaupanja in spoštovanja ter pripravljenosti biti ranljiv. To morda zveni napihnjeno in preveč idealistično ampak, ko si en teden v neprekinjenem mehurčku izmenjave se ljudje odprejo. Pa morda zato, ker se kasneje ne bodo več videli morda zato, ker nimajo nobenih predsodkov in vsak udeleženec pride na izmenjavo kot prazen list papirja. 

Prvi dan v hostlu vlada utrujenost, saj so ljudje po cel dan potovali iz cele Evrope v Dob. Drugi dan se prične bistveno bolj energično in pričnejo se izvajati aktivnosti. Uvodne aktivnosti običajno temeljijo na definiranju lastnih pričakovanj, strahov in ciljev za prihajajoč teden. S tem tudi drugi lahko opazijo, da niso sami. Kot organizatorji smo tukaj pazili na vključevanje čim več članov ter spodbujali introspektivo. Nismo želeli, da udeleženci dobijo občutek, da bodo neuspehi in preizkušanja česarkoli zatrti. Skozi teden se je to izkazalo kot dobra praksa saj se je večina udeležencev odprla in z ostalimi delila osebne zgodbe, ko so bili pod največjim stresom in njihove načine spopadanja s stresom. Kasneje v tednu smo iskali tudi razloge in izvore stresa ter jih probali čimbolj natančno določiti ter nato se ponovno spraševali zakaj je temu tako. 

Filip zaključuje s super besedami, ki povejo kaj mladim prinaša udeležba na mednarodnih dogodkih.

Izmenjave so zakon, dokler te zanimajo drugi udeleženci in si pripravljen poslušat, razumet in vračat ljubezen (prijateljsko seveda). Evropa je bolj povezana skozi izmenjave, pa tudi če samo majhen ščepec izbranih srečkotov.

Izvajanje programa Erasmus+ Mladina v Sloveniji omogoča Zavod za razvoj mobilnosti mladih MOVIT.