Skip to main content

Novembra obeležujemo mesec boja proti zasvojenosti. Ena najbolj perečih zasvojenosti, s katerimi se soočajo mladi, je zasvojenost z mobilnimi napravami. Uporabi le-teh se ne moremo izogniti, lahko pa kot starši naredite veliko s preventivnimi ukrepi. Eden teh je, da vzpostavite pravila uporabe mobilnih naprav.

Pred dobrim letom so primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije skupaj s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve slovenske smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih.

Smernice med drugim priporočajo, da otroci do drugega leta niso izpostavljeni zaslonom, od drugega leta pa čas pred zasloni postopoma narašča. Pri petih letih naj ta ne bi presegel ene ure, pri 12. letu ure in pol ter pri 18. letu dveh ur. Pri tem je pomembno tudi, da so vsebine primerne otrokovi starosti in so kakovostne. Več o smernicah si lahko preberete tukaj.

Smernice naj bodo iztočnice za postavitev družinskih e-pravil. Pri tem je pomembno, da pravila ne veljajo le za otroke, ampak tudi starše. Pravila si lahko postavite sami, lahko pa si pri ustvarjanju le-teh pomagate s spletnim obrazcem, ki ga je pripravil Center pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout. Najdete ga tukaj

Na temo zasvojenosti z zasloni bo potekalo tudi naslednje predavanje za starše, ki ga pripravljamo v CZM. 22. novembra bo na temo Pristni stiki namesto zaslona predavala Lili Kodelja iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino, enota Domžale. Predavanje je brezplačno, so pa obvezne predhodne prijave na info@czm-domzale.si ali 040/255-568.

X
X