Skip to main content

Imaš težave s sovrstniki? V družini? Potrebuješ pomoč ali pogovor? Pomoč lahko poiščeš v Varnih točkah, ki jih je v Domžalah 16. Jih poznaš?

Varna točka je javni prostor kamor se lahko zateče otrok v stiski. Prostor je označen s prepoznavno nalepko in se običajno nahaja na lokaciji, kjer se zadržuje večje število otrok – ob šolskih poteh ali v centru mesta. Cvetličarne, trgovina, vrtec, knjižnica, picerija, mladinski center, avtosalon, center mesta, Dob, Rodica, Dragomelj to so le nekatere od organizacij in lokacij vključenih v domžalsko mrežo varnih točk, ki jo koordinira Center za mlade Domžale.

In kakšne so stiske s katerimi se otroci lahko oglasijo na varni točki? Lahko je to popolnoma običajna situacija, kot so izguba ključa ali telefona, izguba smeri, žeja ali odrgnjeno koleno. Seveda pa občasno pridejo tudi otroci katerih stiske presegajo prej omenjene situacije. V teh bolj zahtevnih primerih postanejo varne točke zatočišče od koder lahko otrok pokliče svoje starše in počaka na njihov prihod ali pa se skupaj zaposlenimi odločijo za prihod drugih institucij, kot so policija ali socialni delavec.

Varne točke v Domžalah:

Poleg varnih točk obstajajo še druge vrste pomoči:

  • v CZM imaš na voljo svetovalnico (obvezne so predhodne prijave);
  • TOM telefon – brezplačni telefon za otroke in mladostnike – 080 116 111;
  • spletna svetovalnica www.tosemjaz.net.