Skip to main content

V torek, 19. marca, je pri nas že tradicionalno potekala velikonočna medgeneracijska delavnica peke pletenic, ptičkov in gnezd. Svoje znanje je med udeležence predajal pekovski mojster, CZM-jev sosed, Pavle Kancilja.

Delavnica je potekala v dveh delih. Pek Kancilja je prijazno prinesel že pripravljeno testo iz katerega so udeleženci delavnice izdelali ptičke, gnezda in pletenice. Vse izdelke so odnesli v pekarno Kancilja, ki se nahaja v bližini CZM-ja. Medtem, ko so omenjeni izdelki vzhajali in se kasneje tudi spekli v krušni peči, so udeleženci že hiteli pripravljati mlečno testo, za katerega so prej dobili recept. Tako so dobili občutek kakšno točno mora biti testo, da je primerno za zgornje izdelke. Pek Pavle jih je naučil še štiri in pet ploskega pletenja testa iz katerega so nastale čudovite in okusne pletenice.

Pred koncem so udeleženci opremljeni z recepti in znanjem šli do pekarne, kjer je vsak prevzel svoj pečen izdelek. Navdušeni so bili nad obiskom pekarne, kjer so videli pravo krušno peč, in nad samo delavnico, ki jo priporočajo vsem z veseljem do peke.