Skip to main content

V Centru za mlade Domžale smo gostili Lili Kodelja, zakonsko in družinsko terapevtko iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino, enota Domžale. Govorila je o tem, kako partnerski odnos vpliva na čustveni razvoj otrok.

Za partnerski odnos je normalno, da doživlja vzpone in padce in je tisti prvi, najpomembnejši temelj, iz katerega se napaja starševstvo. Več ko je povezanosti med partnerjema/staršema-bolj bodo čustveno izpopolnjeni njuni otroci in prijetnejše bo vzdušje v družini. Več ko bo zadovoljstva v družinah, prijetnejša bo družba, v kateri živimo. Nefunkcionalni odnos med partnerjema otroku povzroča stisko in ta se vselej odrazi preko različnih oblik vedenja, ki je vselej posledica, da otrok še ne zmore ubesediti svojih občutkov.

Na predavanju smo govorili o tem, kaj v odnosu opazijo/vidijo otroci, kako konflikt med staršema vpliva na otroka in na vzdušje v družini. Pogledali smo, kakšne vloge prevzamejo otroci glede na konfliktnost partnerskega odnosa in prek tega prepoznali kakšne vzorce sta starša izoblikovala v svoji primarni družini.