Skip to main content

Ste vedeli, da je po podatkih različnih raziskav povprečna uporaba zaslonov pri predšolskih otrocih kar med 2 in 3 ure na dan? Čas, namenjen računalnikom, telefonom, tablicam ipd. pa z leti otrok oz. mladostnikov le še raste.

Ste se kdaj vprašali, kakšne posledice prinaša prekomerno zapravljanje časa pred zasloni? Ene najpogostejših posledic so: telesna manjzmogljivost, socialna manjspretnost, učne težave, odvisniški vzorci vedenja, slabši besedni zaklad, slabše razumevanje, debelost, depresija, motnje pozornosti, motnje čustvovanja, motnje spanja in agresivnost.

Po besedah pediatrov se le ti v zadnjih letih vedno pogosteje srečujejo z otroki in mladostniki, ki imajo zgoraj naštete težave. Tu še posebej izstopajo predšolski otroci, ki imajo zaradi neprimerne uporabe zaslonov odstopanja že v zgodnjem razvoju.

Pojavlja se potreba po strokovnih in poenotenih usmeritvah v povezavi s to izredno aktualno problematiko. Pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo so pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije skupaj  s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Le te so nastale na podlagi najrazličnejših raziskav in po zgledih smernic iz tujine.

Pomembno je, da se zavedamo težav, ki jih prinaša nepravilna uporaba zaslonov, se nanje odzovemo in poskrbimo, da se bodo naši otroci in mladostniki uspeli temu izogniti.

Spodaj ti ponujamo nekaj povezav do koristnih informacij in konkretnih rešitev, ki ti bodo sigurno pomagale.

Povzetek za starše

TUKAJ najdete povzetke za starše, ki vključujejo jasne smernice, kdaj in koliko časa je za otroke in mladostnike različnih starosti primerna uporaba zaslonov. Pojasnjeni so tudi prvi znaki za iskanje pomoči v primeru prezgodnje in čezmerne uporabe zaslonov ter predlog družinskega načrta uporabe zaslonov.

Kakovostne spletne vsebine

V sklopu smernic so bile predlagane tudi kakovostne spletne vsebine, ki jih je priporočljivo ponuditi otrokom in mladostnikom. TUKAJ najdete povezave za najrazličnejše starosti in interese.

Kaj narediti v primeru težav?

Kaj pa narediti, če pri svojih otorcih opazimo, da se že srečujejo s težavami, ki nastanejo kot posledica prekomerne uporabe zaslonov? TUKAJ je zbranih veliko kontaktov, ki vam bodo pomagali pri najrazličnejšših težavah s katerimi se srečujete.

V Domžalah deluje tudi Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov Domžale o katerem si kaj več lahko preberete TUKAJ. Center vam omogoča hitro in učinkovito pomoč, poleg tega pa je v neposredni bližini.

Aplikacije za podporo dušenemu zdravju

In še nekaj zanimivih strani in z dokazi učinkovitosti podprtih aplikacij za podporo duševnemu zdravjju mladih. Najdeš jih TUKAJ.

Kaj več o samem projektu in smernicah pa si lahko prebereš na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije.

X
X